Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2010

Ποιος είναι ο νέος Mr ΟΔΔΗΧ

Τον Πέτρο Χριστοδούλου επέλεξαν τελικά για να συνεχίσει το έργο του Σπύρου Παπανικολάου στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται: "Ο κ. Χριστοδούλου έχει διατελέσει γενικός διευθυντής διαχείρισης διαθεσίμων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και επί σειρά ετών εργάστηκε σε υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρίες του χρηματοπιστωτικού χώρου. Η μακροχρόνια εμπειρία του σε θέματα διαχείρισης διαθέσιμων και χρηματαγορών θα συμβάλει καθοριστικά στο έργο του ΟΔΔΗΧ".

Ο Πέτρος Χριστοδούλου αποφοίτησε από την ΑΣΣΟΕ κι έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης με εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ξεκίνησε από το τμήμα trading της Credit Suisse First Boston, στο Λονδίνο το 1985. Εργάστηκε στην Goldman Sachs, στο Λονδίνο το 1988, στην Goldman Sachs Καναδά το 1989 και στην JP Morgan, πάλι από το 1991 έως το 1998.

Από τότε μέχρι και τώρα εργαζόταν στην Εθνική Τράπεζα αρχικά ως στέλεχος, στη συνέχεια στη θέση του γενικού διευθυντή θησαυροφυλακίου, παγκόσμιων αγορών και ιδιωτικής τραπεζικής.

Θεωρείται νεότερης γενιάς, ειδικός σε θέματα "χρέους", σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος είχε πείρα σχεδόν 40 χρόνων σε αυτά τα ζητήματα.

Το ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο νέος κ. ΟΔΔΗΧ δεν προέρχεται από το "κομματικό σύστημα ΠΑΣΟΚ" (λέγεται πως δεν είναι καν… φίλος) και υπήρξε η δεύτερη ή η τρίτη πρόταση του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε δώσει προτεραιότητα σε άλλα ένα - δύο ονόματα, που τελικά δεν εγκρίθηκαν.

Ενδεχομένως να έχει τη σημασία του πως ο νέος κ. ΟΔΔΗΧ προέρχεται από μία υψηλότατα αμειβόμενη θέση (στον όμιλο της Εθνικής), αμοιβή που οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν θα απολαμβάνει στη νέα θέση του.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι η ουσιαστική διαχείριση του κύριου αντικειμένου του οργανισμού έχει μεταφερθεί στο Μαξίμου και δευτερευόντως στο υπουργείο Οικονομικών, με τον ΟΔΔΗΧ να διαδραματίζει επί της ουσίας εκτελεστικό ρόλο.

Τουλάχιστον, με βάση την πληροφόρηση που έχουμε για τη μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση σε θέματα χρέους. Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι ανάδοχοι της τελευταίας έκδοσης του 5ετούς ορίστηκαν από το Μαξίμου στη διοίκηση του οργανισμού, που απλώς εκτέλεσε το πρόγραμμα έκδοσης.

Η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς μέχρι τα μέσα - τέλη Μαΐου η χώρα θα πρέπει να αντλήσει άλλα 25 δισ. ευρώ, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έκδοσης 10ετούς -αυτήν τη φορά- ομολόγου.

Σε αυτήν την αναφορά δεν γίνεται καμία νύξη για τις αιτιάσεις ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι επέκριναν τόσο την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ όσο και του υπουργείου Οικονομικών για εσφαλμένους χειρισμούς τους σε θέματα πολιτικής και τακτικής σε ζητήματα "δανεισμού- χρέους".
 
Υ.Γ.: Θεωρούμε ότι με το θέμα εμμέσως σχετίζεται και το σημερινό άρθρο του Dr Money.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v