Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2010

Αθήνα-Βουδαπέστη: Διαφορές και ομοιότητες

«…εάν μάλιστα είχαμε πιο συγκεκριμένες ενέργειες από το οικονομικό επιτελείο αμέσως, τότε -τηρουμένων των αναλογιών- θα λέγαμε ότι στο Χ.Α. μπορεί να παιχτεί ένα πολύ γερό στοίχημα, ανάλογο με αυτό που είχε γνωρίσει το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης επί ημερών μέτρων ΔΝΤ και χορήγησης οικονομικής βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα. Χρειάζεται να περιμένουμε όμως για την καταγραφή των εξειδικευμένων μέτρων τα οποία θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο».

Όσο και αν δεν είναι όμοιες οι δύο περιπτώσεις (Ελλάδας - Ουγγαρίας), όσο και αν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων, θεωρούμε ενδεικτική την «ανταπόκριση» που είχε ο BUX την περίοδο λήψης επώδυνων μέτρων για την οικονομία της χώρας της Ανατολικής - Κεντρικής Ευρώπης.

Όμως, από αρκετές απόψεις προφανώς υπάρχουν και κοινά χαρακτηριστικά. Εάν δεχτούμε πως τα χρηματιστήρια λειτουργούν ως μηχανισμοί προεξόφλησης, ενσωμάτωσης, ως…κερδοσκοπικά εργαλεία και πεδία δραστηριότητας όπου αποτυπώνονται άμεσα οι διαθέσεις των ισχυρών ξένων οίκων.

Παραθέτουμε (με τη συνδρομή της Σοφίας Ζαφείρη) το διάγραμμα του βασικού δείκτη του Χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης

Στην Ουγγαρία οι αγορές μετοχών και ομολόγων εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια της σοβαρής κρίσης, όταν αρχικά το ΔΝΤ και στη συνέχεια η Παγκόσμια Τράπεζα και μετά η Ε.Ε. έδωσαν… χείρες βοηθείας στην καταρρέουσα οικονομία της χώρας.

Ο BUX εκτινάχτηκε σε πρώτη φάση έως και 39% όταν τον Οκτώβριο του 2008 ανακοινώθηκε το «πακέτο στήριξης» των 20 δισ. $.

Είχε προηγηθεί βίαιη διόρθωση, καθώς τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας αναδείχτηκαν την περίοδο όπου κατέρρευσε η Lehman και διευρυνόταν η διεθνής πιστωτική κρίση.

Βέβαια, την ακραία αντίδραση ακολούθησε εξίσου βαθιά πτώση των τιμών, καθώς η ουγγρική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υιοθετήσει εξαιρετικά σκληρά και επώδυνα για τον κόσμο μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v