Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2009

Πότε να σας πιστέψουμε κύριοι, κύριοι... αναλυτές

Θα μας τρελάνουν εντέλει οι ξένοι με τις εκτιμήσεις τους για το Χ.Α. και τις ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτική και μόνο θεωρούμε την τελευταία έκθεση της Citi για επτά ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, καθώς στις 13/5 αναβάθμιζε την τιμή-στόχο, σημειώνοντας παράλληλα πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα εμφανίσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αντίστοιχα των εκτιμήσεων. Μέχρις εδώ καλά.

Εν τω μεταξύ, από τα χαμηλά του Μαρτίου (στις 6 - 9/3) η τιμή των μετοχών (και οι αποτιμήσεις των λίγο ως πολύ ίδιων τραπεζών) έφτασαν να έχουν αντιδράσει από 60% - 90% με βάση τα τελευταία υψηλά επίπεδά τους. Μέχρις εδώ καλά, αφού το… σύστημα διεθνώς φρόντισε μέσω αλλαγών στον τρόπο αποτίμησης των θυγατρικών χαρτοφυλακίων και των περίφημων "τεστ κοπώσεως" να προκαλέσει τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη αντίδραση που σημειώθηκε στη Wall τα τελευταία 80 χρόνια. Ανεμοστρόβιλος που παρέσυρε ανοδικά ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες και αγορές.

Όμως, αν ανατρέχαμε λίγο παλαιότερα, μόλις στην περίοδο αρχές - μέσα Μαρτίου και ρίχναμε μία ματιά στις εκθέσεις ξένων οίκων και συμβούλων, θα σχηματίζαμε την εντύπωση πως αναφέρονταν σε οικονομίες και σε τράπεζες μιας άλλης… ηπείρου, ίσως ενός άλλου κόσμου. Ίσως;

Ενδεικτικά και πάλι -για να μην παρεξηγούμεθα- σταχυολογήσαμε αναλύσεις, για παράδειγμα της Merrill Lynch στις 3/3, που μείωνε την τιμή-στόχο για την Alpha και την Πειραιώς, της UBS που εμφανιζόταν επιφυλακτική στις 5/3 λόγω της έκθεσης στη ΝΑ. Ευρώπη, της Nomura η οποία δήλωνε bearish (!) για τις ελληνικές τράπεζες στις 11 του ίδιου μήνα, της HSBC που ανησυχούσε στις 12 Μαρτίου για την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς, της Fitch η οποία λίγο αργότερα υποβάθμιζε τις προοπτικές για την Εθνική, την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς ή της Credit Suisse που κατέβαζε τον πήχη στα 20 από τα 30 ευρώ για την Εθνική στις 18 ξανά-μανά του Μαρτίου.

Σταματάμε εδώ γιατί ατελείωτος είναι ο κατάλογος των αναλύσεων και εκθέσεων που πέρναγαν γενεές 14 την οικονομία, τις τράπεζες και ποιος ξέρει τι άλλο. Σήμερα, μόλις δύο μήνες μετά, πότε ο ένας (G. Soros) πότε ο άλλος (P. Acebora) και τελευταίος, ο… δικός μας Λ. Παπαδήμος, αρχίζουν να ομιλούν για έξοδο από την ύφεση, για βελτίωση του κλίματος, για ταχύτερη έξοδο από τη σήραγγα… κ.ά. κ.ά.

Ό,τι πείτε, εάν έτσι νομίζετε κύριοι του… συστήματος. Το πόπολο όμως τι θα πρέπει να υποθέσει;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v