Θεαματική η ανταπόκριση των διεθνών επενδυτών στην χθεσινή «έξοδο» του Οργανισμού στις αγορές. Πρώτη για το 2025, με κατ' αρχήν όφελος την κάλυψη του μισού του ετήσιου προγράμματος, των 8 δισ. (από τα μέσα Ιανουαρίου, κιόλας).
Επίσης σημαντικό το γεγονός πως το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,60%, όταν στο 3,45% ήταν της αντίστοιχης έκδοσης 10ετούς, στα τέλη Ιανουαρίου 2024. Διαφορά μόλις 15 μ.β. είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, επιβεβαιώνοντας στην πράξη γιατί η Αθήνα μπορεί να δανείζεται φθηνότερα απ' ό,τι η Γαλλία. Και ακριβώς αυτή η σύγκριση έχει ενδιαφέρον, καθώς ο Moody's βαθμολογεί την ελληνική οικονομία με Ba1 και προοπτική positive/θετική.
Οταν ο ίδιος οίκος αξιολόγησης -ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος- μόλις τον Δεκέμβριο (14/12) υποβάθμιζε το αξιόχρεο της Γαλλίας από Αa2 σε Αa3, αιτιολογώντας την κίνηση, επισημαίνοντας την πιθανή εξασθένηση των δημόσιων οικονομικών τα επόμενα χρόνια, λόγω της πολιτικής αστάθειας και της δυσκολίας εφαρμογής σημαντικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Δύο τινά, το πρώτο αφορά στην πολιτική κατάσταση σε Ελλάδα-Γαλλία, με τον ΧΑΜαιλέοντα να αναφέρεται στο μεγάλο πλεονέκτημα του Κυριάκου (και την Προεδρία, που κληρώνει οσονούπω), το δεύτερο στην «τιμολόγηση» του ελληνικού χρέους ως να έχει το investment grade.
Εξόχως ενδιαφέρον, συνεπώς, για το ποια θα είναι η ετυμηγορία του οίκου στη βαθμολόγηση της 14ης Μαρτίου.