Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2024

Εθνική: Με το βλέμμα (και) στις δημοσκοπήσεις

Σταθερά αυξημένες οι εισροές, ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο. Το τελευταίο διάστημα, το σχεδόν 45%-50% της συνολικής αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, ειδικότερα στην Εθνική.

Αυξητική η τάση, εδώ και 3-4 συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφώνεται στα 8,45 ευρώ, με άνοδο 3,55% σε εβδομαδιαίο, με 19,11% σε μηνιαίο και συνολικά 34,34% από την αρχή του έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβολή (από αρχή έτους) μεταξύ των 4 συστημικών, με την τάση ενισχυτική (τόσο ως προς την εμπορευσιμότητα όσο σε μεταβολή) από την προηγούμενη εβδομάδα.

Εξέλιξη που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς σχετίζεται και με την επιχειρούμενη προεξόφληση αρκετών του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου. Σημειώνουν πως όσο το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις «δίνουν» στη Ν.Δ. ποσοστό από 31% και πάνω τόσο αυξάνεται η διάθεση προεξόφλησης συγκεκριμένων παικτών.

Ο λόγος; Σύμφωνα με όσα ανέλυε η Αναστασία Παπαϊωάννου (στις 17/5), δύο είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν το νέο placement της Εθνικής, με την όποια απόφαση να λαμβάνεται μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Προφανώς και συγκεκριμένοι που τοποθετούνται στο «χαρτί» ενεργούν με γνώμονα ενδεχόμενης διάθεσης ποσοστού (όλου/μέρους;) του 18,39% από το ΤΑΙΠΕΔ αρχές Ιουλίου.

Το αν θα τους βγει ή όχι θα φανεί σύντομα.

Παράλληλα συντηρείται η «κόντρα» αποτιμήσεων μεταξύ Εθνικής vs Eurobank, με την πρώτη στα 7,729 δισ. και στα 7,923 δισ. ευρώ τη δεύτερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v