Από σήμερα μέχρι Παρασκευή η πολυπληθής αποστολή 70 στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της αγοράς στην Ινδία, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Θα περιοριστώ σε έναν κλάδο, καθώς έχει ευρύτερο ενδιαφέρον (και) γεωπολιτικό, τον λιμενικό. Με τρεις λιμενικούς φορείς στο χαρτοφυλάκιό του ο Δημήτρης Πολίτης, αλλά και παρόντα τον Θανάση Λιάγκο, θα γίνει η παρουσίαση σε Ινδούς επιχειρηματίες των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ελλάδα.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει την παρουσίαση των λιμενικών φορέων Αλεξανδρούπολης, Πατρών και Λαυρίου, αλλά είναι η παράλληλη παρουσία του (εκτελεστικού) προέδρου του ΟΛΘ που προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον.
Ως γνωστόν, βασικός μέτοχος του OΛΘ -και προτιμητέος για το 67% του ΟΛΒόλου-, με διακηρυγμένους τους στρατηγικούς επιχειρηματικούς στόχους για την ανάπτυξη και παροχή ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, είναι εταιρείες συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
Το κατά πόσον ευσταθούν φήμες που κατά καιρούς θέλουν τον επιχειρηματία να διαπραγματεύεται τη θέση του στο νευραλγικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης (πλέον και του Βόλου) χρήζουν (και) διπλωματικών ερμηνειών.
Η ουσία είναι πως δίνεται η δυνατότητα στην Αθήνα να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου για τον India-Middle East-Europe Economic Corridor, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, και ως αντίβαρο στον Belt and Road Initiative, που προωθεί η Κίνα.