Τέτοια δημόσια εγγραφή είχε να γίνει χρόνια, μου εκμυστηρεύτηκε χρηματιστής (η εταιρεία του συμμετέχει στο σχήμα του ΙΡΟ). O ίδιος θυμάται και αναφέρεται στις τελευταίες μεγάλες εισαγωγές της Motor Oil και της ΔΕΗ το μακρινό 2001 (!). Πάνε 23 χρόνια...
Επίσης είναι η πρώτη εγγραφή μεγέθους μεγαλύτερου του ενός δισ. από την εποχή της εισαγωγής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (1,2 δισ.), τον Νοέμβριο του 2007. Πάνε 17 χρόνια...
Η πρωτοφανής ζήτηση για το Ελευθέριος Βενιζέλος οδηγεί το Bloomberg να εκτιμήσει πως η «τελική τιμή» θα διαμορφωθεί στα 8 ή και τα 8,2 ευρώ/μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο όριο του εύρους 7-8,2 ευρώ.
Θα φανεί οσονούπω, αλλά όπως και να έχει, πρόκειται για μία νέα εισαγωγή που διαμορφώνει προϋποθέσεις εμβάθυνσης της «ρηχής» αγοράς μας. Κοινός δε τόπος πως από μόνη της δεν αρκεί για χρηματιστήριο με προοπτική ανεπτυγμένου (κάποια στιγμή μέσα στο 2025;). Θα χρειαστούν και άλλες ευμεγέθεις εισαγωγές που συνδυαστικά με την αύξηση της αποτίμησης εισηγμένων θα δημιουργήσουν το βάθος που προϋποθέτει ένα ανεπτυγμένο χρηματιστήριο. Και από αυτή την άποψη, πέραν αυτών των νέων εισαγωγών που θα πρέπει να ελκύσει η ΕΧΑΕ τότε -όταν θα έρχεται η ώρα της αναβάθμισης-, ούτε ο τραπεζικός κλάδος θα αποτιμάται συνολικά στα 22 δισ. (σ.σ. στα υψηλά του 2007 μόνο η Εθνική ήταν στα 17 δισ.) ούτε ο ενεργειακός -Mytilineos, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- με το ζόρι 12 δισ. (στα 16,6 δισ. αποτιμάται η Energias de Portugal), ούτε ο κατασκευαστικός κ.ο.κ.
Υπό Κανονικές Συνθήκες, όλα αυτά... αυτονόητα. Αλλά η αρχή αυτής της επίπονης και πολύμηνης προσπάθειας γίνεται μέσω του ΙΡΟ του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε θα πρόκειται για επιτυχία και του ΤΑΙΠΕΔ, προφανώς και του επικεφαλής του Δημήτρη Πολίτη.
Το επόμενο -δεύτερο βήμα- θα μπορούσε να γίνει το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, εάν το ΤΧΣ διαθέσει το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.