Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στην κυβέρνηση από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εχθές στο Στρασβούργο. Ο Φίλιππος Πανταζής έχει το ρεπορτάζ και λεπτομέρειες τόσο για τα 2,25 δισ. της κοινοτικής αρωγής όσο και για τον ανασχεδιασμό της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Ξεκαθαρίζοντας πως και το τελευταίο ευρώ προερχόμενο από τις Βρυξέλλες που προστίθεται στο δημόσιο ταμείο είναι πολύτιμο, οι 2-3 εκτιμήσεις της στήλης σχετικά με αυτά τα 2,25 δισ. ευρώ
Στο βασικό ερώτημα, όμως, πόσα από αυτά τα 2,25 δισ. είναι «φρέσκο» χρήμα, η απάντηση είναι αποθαρρυντική. Και αυτό γιατί: το 1,5 δισ. είναι ανακατανομές από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, τα 500 εκατ. ομοίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 250 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (σε διαφορετική περίπτωση χαμένα, γιατί δεν είχαν υλοποιηθεί τα προβλεπόμενα/συμφωνηθέντα).
Προφανώς και 2,25 δισ. ακόμη και από ανακατανομές είναι πολύ χρήσιμη συνδρομή (θα απαιτηθούν, μένει να μετρηθούν πόσα επιπλέον από ίδιες πηγές) και για αυτό καλοδεχούμενα. Μόνο που θα πρέπει να απορροφηθούν συντεταγμένα, στοχευμένα και στο σύνολό τους. Και αυτό αφορά την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο.
Ωστόσο, σε αυτή τη συγκυρία και λόγω των κάθε λογής καταστροφών σε ευρωπαϊκές χώρες (λ.χ. ξηρασία στην Ισπανία) συγκεκριμένοι παράγοντες επαναφέρουν ένα -από παλαιότερη κρίση- αίτημα, της «ενιαίας διαχείρισης του προβλήματος». Το εννόησε ξεκάθαρα ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας για «έκδοση κοινού χρέους», ήταν σαφής ο Πάολο Τζεντιλόνι, με την Αθήνα να το θέτει έμμεσα μέσω του Γιώργου Παγουλάτου -μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας στον ΟΟΣΑ.
Ασχέτως του βαθμού συνευθύνης μίας κυβέρνησης, ενός πολιτικού συστήματος μίας χώρας, τα «μη κανονικά ακραία φαινόμενα (από υγειονομικά, κλιματολογικά μέχρι κοινωνικά κ.α. )» προοιωνίζεται να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα, κυρίως για την Ευρώπη. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ως προς τη διαχείρισή της, την αποτελεσματικότητά της.
Ο επίτροπος επί των οικονομικών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο/κίνδυνο διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, το όλο και μεγαλύτερο χάσμα.