Σε δύο ευρωπαϊκά μέτωπα, αυτά της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών, μεταφέρεται το ενδιαφέρον της Αθήνας, καθώς από τις αποφάσεις της ΕΚΤ και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε θα κριθούν αρκετά όσον αφορά στην προοπτική διατήρησης της επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας.
Ο επικεφαλής της Fed αναθεωρεί την εκτίμησή του για τον χαρακτήρα του πληθωρισμού, συνεπώς οι όποιες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα... ακουστούν και σε Βρυξέλλες-Φρανκφούρτη, επηρεάζοντας λιγότερο ή περισσότερο.
Αυτό που «καίει» την Ελλάδα είναι, αφενός, η διάρκεια του ΡΕΡΡ (έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων την περίοδο της πανδημίας, που με τα σημερινά δεδομένα λήγει τέλη Μαρτίου), αφετέρου, η πιθανότητα ενός προγράμματος-γέφυρας (ή μιας μεγαλύτερης ευελιξίας) μέχρι την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Παράλληλα, σύντομα θα γίνει γνωστό και το πρόγραμμα εκδόσεων, για το 2022, του ΟΔΔΗΧ, με τις επανεπενδύσεις σε προτεραιότητα. Αλλωστε στη δυνατότητα αγορών κρατικών τίτλων (μέσω επανεπένδυσης) αναφέρθηκε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ (διόλου τυχαίο πως είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη διαδοχή του Γενς Βάιντμαν, στην προεδρία της Bundesbank).
Από αυτή την άποψη, η Αθήνα δίνει περισσότερη σημασία στη Σύνοδο της Ε.Ε, όπου και η πρώτη του Ολαφ Σολτς (ως νέου καγκελάριου της Γερμανίας) και ενδεχομένως εκδήλωση προθέσεων (της γραμμής του επίσης νέου ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ), υπό την πίεση των «γερακιών» της Ευρώπης για σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής.
Υ.Γ. Η στήλη θα κάνει πρόωρες διακοπές Χριστουγέννων και θα επιστρέψει την Πέμπτη το πρωί.