Η Fed "κοκκίνισε" την Wall Street, απόρροια του ενδεχόμενου οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσουν τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στην οποία προχωρά κάθε μήνα η Ουάσιγκτων. Ωστόσο η συζήτηση, για το tapering, έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου, όταν στην συνεδρίαση της Fed ορισμένα μέλη ανέφεραν ότι η οικονομική ανάκαμψη προχωρά γρηγορότερα από το αναμενόμενο και συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού.
Το σημαντικό, τα μέλη διαβεβαίωσαν (τις αγορές) πως θα ενημερώσουν πολύ έγκαιρα πριν ανακοινώσουν την οποιαδήποτε μείωση του ρυθμού αγορών.
Η Fed αγοράζει, τουλάχιστον, 80 δισ. δολάρια κρατικά ομόλογα και άλλα 40 δισ. σε τίτλους με εγγυήσεις υποθήκες κάθε μήνα. To ερώτημα είναι, εάν και κατά πόσον ένα tapering από την πλευρά της Fed θα επηρέαζε την ΕΚΤ.
Γεγονός είναι, πως από την συνεδρίαση της Fed -στις αρχές Ιουνίου- η επικεφαλής της ΕΚΤ βγήκε (τουλάχιστον) δύο φορές (επίσημα, σε Μέσα) να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος αγορών, από τον Μάρτιο του 2022 και μετά. Ακριβώς επειδή διαπιστώνει πως οι αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι ανάλογες της αμερικανικής. Που, επιπρόσθετα, έχει χρηματοδοτηθεί με πολλαπλάσια κεφάλαια απ' ότι η Γηραιά Ηπειρος.
Επιπλέον, η πλευρά Λαγκάρντ έχει να διαχειριστεί ένα επιπλέον πρόβλημα, αυτό των συνεπειών (και) στην οικονομία των πρωτοφανών καταστροφών- από τις πυρκαγιές- στη μεγαλύτερη έκταση του ευρω-Νότου. Από το ένα άκρο του (Πορτογαλία) μέχρι το άλλο (Ελλάδα).
Από αυτή την άποψη δεν θα έκανε εντύπωση, εάν στην συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου, στην Φρανκφούρτη, τίθετο στο τραπέζι και το ενδεχόμενο/προοπτική έκδοσης των λεγόμενων "πράσινων ομολόγων".
Κοινή εκτίμηση είναι, πως στο θέμα της αγοράς ομολόγων η Φρανκφούρτη θα ακολουθήσει εντελώς διαφορετική τακτική απ' ότι η Ουάσιγκτον.
Και αυτό μας αφορά.