Στη μισή έκπληξη, προχώρησε η Scope, καθώς άφησε αμετάβλητη (στο ΒΒ) την βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ωστόσο θετική προοπτική όσον αφορά στην πιστοληπτική αξιολόγηση.
Τα ενδιαφέροντα σημεία της 6μηνιαίας αξιολόγησης του γερμανικού οίκου (scoperatings.com) - μεταξύ άλλων- α) η ευνοϊκότατη χρηματοδότηση δανειζόμενη με πολύ χαμηλά επιτόκια λόγω της συμμετοχής των κρατικών τίτλων στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για την πανδημία, β ) το σημαντικότατο κεφαλαιακό απόθεμα, και σε αυτά θα εστιάσουμε.
Καθώς, όσον αφορά στο πρώτο, ειδικοί των αγορών θεωρούν ως, σχεδόν, βέβαιη τόσο την ποσοτική ενίσχυση όσο την χρονική επιμήκυνση του λεγόμενου ΡΕΡΡ. Μάλιστα, στην πλειονότητα τους προεξοφλούν την ενίσχυση με επιπλέον 500 δισ. στο πρόγραμμα του 1,35 τρισ. και την παράταση του μέχρι τέλους του 2021.
Αναμφίβολα, οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση του προγράμματος αφορά/ενδιαφέρει και την ελληνική πλευρά.
Σχετίζεται δε και με το δεύτερο, καθώς τα διαθέσιμα του "μαξιλαριού" κυμαίνονται στα 36,5 δισ. (στοιχεία Πέμπτης) υπολογίζεται πως τέλος του έτους θα είναι στα 32 με 33 δισ. (δεδομένων των συνεχιζόμενων ενισχύσεων της οικονομίας/κοινωνίας).
Στην περίπτωση, που όντως η Κριστίν Λαγκάρντ (ξανά) ρίξει με το...μπαζούκα της, την Πέμπτη, τότε θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν ο ΟΔΔΗΧ στην γνωστοποίηση του σχεδιασμού του για το 2021 (πιθανότατα θα γίνει γνωστός την εβδομάδα 21-24 Δεκεμβρίου) θα αναθεωρήσει το δικό του πλάνο εκδόσεων.
Πού κολλάει, όμως, ο γερμανικός οίκος και μάλιστα από την στιγμή που δεν "υπολογίζεται" από τους BIG3+1 (Moody's, Standard & Poor's, Fitch & DBRS). Στο ότι ορισμένοι αναλυτές ξένων οίκων θεωρούν την Scope "ιχνηλάτη" του "οδικού χάρτη" προς την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.
Την διαδρομή προς την απόκτηση (για να μην παρεξηγούμεθα...) κάτι, που όμως μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για να δουν τα πανίσχυρα funds το ελληνικό στοίχημα (για το 2021) όπως το εκτιμούσε τελευταία η Handelsblatt "...μισογεμάτο ποτήρι..."
Για να δούμε, και καλό μας Σ.Κ...