Με αφορμή παρεμβάσεις δικές σας, η σημερινή ανάρτησή μας. Για τον κλάδο που μπορεί να «πληγώνει» και το χρηματιστήριο, πλην όμως είναι αυτός που με την επανάκαμψή του μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στα περισσότερα μέτωπα της οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Σημειώνει, λοιπόν (ο συν-υπογίτης Μορφέας) ότι «... τα έσοδα από τις τιτλοποιήσεις που έγιναν (Cairo, Galaxy, Neptune, Nemo κ.λπ. κ.λπ.) δεν αφορούν μόνο στα εφάπαξ ποσά που έλαβαν οι τράπεζες αλλά και στα senior ομόλογα που εξακολουθούν να κατέχουν και τα οποία θα πληρωθούν με τα πρώτα έσοδα αυτών των τιτλοποιήσεων, δίδοντάς τους κέρδη τα οποία στην παρούσα φάση έχουν διαγραφεί από τους ισολογισμούς τους.
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένες διεργασίες που γίνονται στον κλάδο για την τοποθέτηση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων με απευθείας εξαγορά μειοψηφικών μεριδίων, σε συνδυασμό με την πορεία της οικονομίας, τα επόμενα δύο-τρία χρόνια μπορεί να αλλάξουν τόσο πολύ το τοπίο, ώστε να μην απαιτηθεί καν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκ νέου».
Για να θυμίσει (ένας άλλος συν-υπογίτης, Giannis Chrysovitsanos) τον σκοπό των TLTROs ως «...
πρόγραμμα τόνωσης-πιστοδοτικής της ΕΚΤ (TARGETED LONG TERM REFINANCING). Δεν δίνονται για τράπεζες αλλά για χρηματοδότηση έκτακτη των επιχειρήσεων, που λόγω της πανδημίας και της ύφεσης των δραστηριοτήτων, κάτι που δεν γίνεται, με ενέχυρο ''πακέτα'' ενήμερων δανείων των οποίων τους τόκους συνεχίζουν και εισπράττουν...».
Για να δούμε, λοιπόν, εκτός από το re-opening του 15ετούς, θα έχουμε εξελίξεις από άλλα μέτωπα; Για παράδειγμα των Alpha Bank (Galaxy), Εθνικής (δ.σ. για την πρόταση του CVC Capital).