Την φετινή τουριστική περίοδο την έχουν...ξεγράψει, ειδικοί και μη.
Με συνέπεια να θεωρείται δεδομένη η απώλεια εσόδων, που ορισμένοι την ανεβάζουν ακόμη και στα 13 δισ.
Ωστόσο, θα παραπέμψω σε εκτιμήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (*), ο οποίος ειδικά στο θέμα του τουριστικού ισοζυγίου αξιολογεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ταξιδιωτικές εκροές από Ελληνες, καθώς δεν ταξίδευσαν στο εξωτερικό, συγκρατώντας έτσι τις απώλειες των εσόδων από τις περιορισμένες αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας.
Επιπλέον ο Γιάννης Στουρνάρας προτρέπει στις παρούσες ξεχωριστές συνθήκες τους πολίτες και την κυβέρνηση να δαπανούν σε εγχωρίως παραγόμενα αγαθά και σε αμιγώς ελληνικές υπηρεσίες, ώστε η όποια κατανάλωση να μετατρέπεται σε εισόδημα εντός της χώρας.
Κοινώς, μας καλεί να ξοδεύουμε κατά το δυνατόν μόνο εδώ.
σ.σ Citi και Wood, προχώρησαν (αρχές Ιουνίου) σε εντελώς contrarian πρόβλεψη, πως το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί- συγκριτικά πάντα- λιγότερο απ΄ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Επίσης ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες "δείχνουν" για τον Ιούλιο, ενθαρρυντικά στοιχεία: λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή εμφάνισαν ανάκαμψη, οι εξαγωγές δεν μειώθηκαν σημαντικά, οι καταθέσεις αυξήθηκαν (συνολικά στην διάρκεια της πανδημίας) κατά 6 δισ. και ορισμένες τουριστικές ζώνες περιόρισαν τις απώλειες (κυρίως όσες έχουν οδική πρόσβαση και οι κοντινές νησιωτικές).
Προφανώς πολλά θα κριθούν αυτόν τον μήνα, το τρίτο τρίμηνο, υπό τον όρο-βεβαίως- πως δεν θα ακολουθήσει από φθινόπωρο σε ισχυρότερο πανδημικό κύμα.
(*) με αφορμή το άρθρο του "γερόλυκου" Αντώνη Καρακούση (Βήμα της Κυριακής).