Εμφανείς οι επιπτώσεις από την εξέλιξη της πανδημίας και στα οικονομικά μεγέθη της ElvalHalcor. Δεν θα μείνω σε αυτά (αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr) αλλά στη στόχευση της διοίκησης,
που παραμένει αμετάβλητη στη μακροχρόνια στρατηγική επέκτασης των εξαγωγών, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός Γηραιάς Ηπείρου, καθώς και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.
Εκτιμώ πως ενδεικτικό είναι το δεύτερο (Απρίλιος-Ιούνιος) και τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος- Σεπτέμβριος), οπότε θα φανούν σαφέστερα οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή παραγωγή, ειδικότερα σε κλάδους όπου η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια.
Αυτό γιατί η μεγάλη επένδυση στα Οινόφυτα (ύψους 150 εκατ. για το τετραπλό θερμό έλαστρο) στόχευε και σε κλάδους (ναυπηγική βιομηχανία, αυτοκινητοβιομηχανία, ΑΠΕ, αεροναυπηγική κ.λπ.) που δοκιμάζονται ήδη.
Στο 1,248 ευρώ η μετοχή, στα 468,3 εκατ. η αποτίμηση. Φθηνή ή ακριβή, θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση στα Q2 & Q3.
Να δούμε όμως 2-3 στοιχεία: Καθαρός δανεισμός 550 εκατ., ένα EV/EBITDA (2019) = 6,68, η δε μόχλευσή της είναι υψηλή (με βάση καθαρό δανεισμό/EBITDA) σχεδόν 4 φορές. Από την ανακοίνωση της εισηγμένης κρατάω το «επηρεασμένα από την πτώση των όγκων και τιμών ήταν, κατά συνέπεια, τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA) της ElvalHalcor, τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της εταιρείας και ανήλθαν σε 32,7 εκατ. ευρώ έναντι 37,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο».
Για να δούμε, θα μπορούσε να είναι η ElvalHalcor μία επενδυτική προοπτική, δεδομένου του μεγέθους, του υπερσύγχρονου εξοπλισμού και των παραγωγικών δυνατοτήτων;
Η απάντηση, νομίζω, θα συμφωνήσουμε είναι στη ζήτηση. Παράμετρος, που δεν αφορά, προφανώς, μόνο την εν λόγω αλλά ευρύτερα αυτόν τον βιομηχανικό κλάδο.