«Το κλίμα ήταν πολύ καλό και εκτιμώ ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για θεσμικές αλλαγές είναι ειλικρινείς». Αυτά υποστηρίζει παράγοντας της επενδυτικής κοινότητας που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών (Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Ζαββός) με τους φορείς της Κεφαλαιαγοράς (ΣΜΕΧΑ, Ένωση Θεσμικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο, ΣΕΠΕΥ και εισηγμένες εταιρείες), συμπληρώνοντας:
«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μείνουμε στα λόγια. Η κυβέρνηση κάλεσε τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Δεν θα καθυστερήσουμε. Σε περίπου ένα μήνα θα συναντηθούμε εκ νέου, με έτοιμες τις προτάσεις μας, οι οποίες στη συνέχεια θα τύχουν επεξεργασίας σε τεχνικό επίπεδο. Εκτιμώ ότι οι προτάσεις αυτές θα έχουν κατατεθεί επεξεργασμένες το αργότερο μέχρι την αρχή του καλοκαιριού και από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει ποια από τα προτεινόμενα μέτρα θα φέρει προς ψήφιση. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στο 2020 θα δούμε βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα αρχιτεκτονική για την αγορά μας, έτσι ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά της».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις φαίνεται πως θα κινηθούν σε δύο μέτωπα.
Το πρώτο αφορά στις επικείμενες θεσμικές αλλαγές για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο (θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή όπως έχει ήδη γράψει η στήλη «Χαμαιλέων»).
Το δεύτερο μέτωπο θα αφορά μια σειρά άλλων προτεινόμενων μέτρων, που θα περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα αλλά και αλλαγές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα δημόσια οικονομικά, όπως για παράδειγμα κινήσεις εξωστρέφειας, διεύρυνση της προσφερόμενης προϊοντικής γκάμας, μέτρα για την τόνωση της διαφάνειας και χρήση για εκδηλώσεις του παλαιού κτιρίου του Χρηματιστηρίου επί της οδού Σοφοκλέους.
«Είμαι αισιόδοξος γιατί ακόμη και με κάποιες απλές νομοθετικές πινελιές, θα μπορούσε να προκύψει κάτι αξιοσημείωτο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από συμμετέχοντα στη συζήτηση.
ΥΓ1: Η όλη συζήτηση δεν σχετίζεται σε καμιά περίπτωση με το ήδη δρομολογούμενο θεσμικό έργο της κυβέρνησης (βλέπε νομοσχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση) και δεν πρόκειται να το καθυστερήσει.
ΥΓ2: Στις προτάσεις του ΣΜΕΧΑ προστέθηκε και αυτή που θέλει τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις-αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν μέσω του ΧΑ. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, θα επιχειρηθεί από την πλευρά του Συνδέσμου να συλλεχτούν στοιχεία που να καθιστούν το αίτημα πειστικό, ρεαλιστικό και επιβεβλημένο να προχωρήσει.