Θετικός ο απολογισμός από την χθεσινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου. Το τι και πώς αναλύεται στην πλούσια αρθρογραφία του Euro2day.gr, για αυτό και θα είμαι σύντομος.
Το 15ετές έδειξε, πως μπορούμε, είναι η ουσία όσων αναφέρονται σε σχετικό θέμα των Financial Times.
Και δεν είναι δα και λίγα, τα όσα αναφέρονται, με τη συνέχεια να προοιωνίζεται ακόμη πιο ενθαρρυντική.
Θα σταθώ, όμως και πάλι, στους ανθρώπους που ενεργούν μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, στους συντελεστές της επιστροφής στην κανονικότητα.
Πέραν όλων των άλλων παραγόντων, κυβέρνησης, επενδυτικών οίκων κ.λπ., ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στην ομάδα του ΟΔΔΗΧ. Η ομάδα της Ομήρου, το επιτελείο υπό τον Δημήτρη Τσάκωνα, που εδώ και πολύ καιρό, παράγει έργο, αποτέλεσμα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των αυτονόητων.
Το έχω γράψει πλειστάκις, χρόνια τώρα, από την εποχή του σύνθετου swap ομολόγων (επί θητείας Στέλιου Παπαδόπουλου με τον Δημήτρη στο πλευρό του), πως το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί το πιο ελκυστικό (για τις αγορές) από οποιασδήποτε άλλης χώρας της ευρωζώνης. Και αυτό γίνεται από τα πρώτα στάδια αξιοποίησης των "εργαλείων" που έδωσε ο ESM, για την διαχείριση- τότε- του βραχυπρόθεσμου μέρους του.
Πλέον είμαστε στην φάση του μεσοπρόθεσμου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την χώρα (περαιτέρω αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ), για το επιχειρείν (τουλάχιστον 7+1 εισηγμένες ετοιμάζουν την δική τους έκδοση σε διεθνείς και εγχώριο αγορά, αντίστοιχα), για την απαραίτητη εμβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς χρέους, για την συνδρομή στην προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας.
Δεν τα χρειάζονται τα εύσημα της στήλης, ημών των δημοσιογράφων, οι της Ομήρου.
Ωστόσο τους αξίζουν.