Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2019

Η Εβροφάρμα και το κρίσιμο ερώτημα της αγοράς

Μπορεί πλέον όλοι να παραδέχονται την ανοδική πορεία της γαλακτοβιομηχανίας Εβροφάρμα, ωστόσο η συζήτηση μεταξύ πολλών επενδυτών στο ΧΑ εστιάζεται στο αν η εισηγμένη εταιρεία είναι πλέον στα τρέχοντα επίπεδα υπερτιμημένη, ή αντίθετα «αγοράζεται ακόμη».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, με τη συνδρομή παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς.

Πρώτον, η τιμή της μετοχής από το 0,15 ευρώ του Απριλίου του 2016 έχει εκτοξευθεί σήμερα στο 1,03 ευρώ, δηλαδή έχει δώσει κέρδη γύρω στο 590%!

Δεύτερον, παρά την αλματώδη άνοδο του τίτλου, η μετοχή διαπραγματεύεται με χαμηλότερο δείκτη P/E (14,4 με βάση τα κέρδη του 2018) σε σχέση με τον μέσο όρο του ΧΑ, αλλά και σε σύγκριση με τις άλλες εταιρείες του κλάδου των τροφίμων (έστω των λίγων εισηγμένων που είναι κερδοφόρες).

Τρίτον, η εταιρεία εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με μια αποτίμηση που δεν είναι πολύ υψηλότερη από τα ίδια κεφάλαιά της (P/BV 1,21).

Από την άλλη πλευρά, η ακριτική γαλακτοβιομηχανία έχει αναμφίβολα «βαρύ παθητικό», με τον καθαρό της δανεισμό να διαμορφώνεται στα 16,8 εκατ. ευρώ (44% πάνω από τα ίδια κεφάλαιά της) και ένα δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA» στο 5,06. Και αν σε κάποιους λέει κάτι ο δείκτης EV προς EBITDA, αυτός βρίσκεται στο 9,4.

Βέβαια, η Εβροφάρμα επιτυγχάνει τα τελευταία χρόνια σημαντική κερδοφορία, η οποία συνδυάζεται με υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές. Οι τελευταίες όχι μόνο χρηματοδοτούν επενδύσεις, αλλά παράλληλα μειώνουν και το ύψος των δανείων της. Ειδικότερα κατά τη διετία 2017-2018 ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας υποχώρησε κατά 3,5 εκατ. ευρώ (2,14 εκατ. το 2017 και 1,3 εκατ. πέρυσι). Επίσης, η προαναφερόμενη πτωτική τάση των τραπεζικών υποχρεώσεων συνδυάζεται με μια περίοδο γενικότερης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και με επικείμενη πολυετή ρύθμιση του δανείου της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας.

Μετά από όλα αυτά, καθένας προχωρεί στη δική του αξιολόγηση και παίρνει τις αποφάσεις του...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v