Τρίτη συνεχόμενη ημέρα υποτίμησης της τουρκικής λίρας, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να «παγώσουν» την παράδοση των F-35 και ήδη η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η Τουρκία κινδυνεύει να παγιδευτεί σε μία ύφεση μεγαλύτερη απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Η εκτίναξη του overnight για τη λίρα στο Λονδίνο στο 1.200% πριν μία εβδομάδα έχει σημάνει συναγερμό στις αγορές συναλλάγματος (περιφερειακών/αναπτυσσόμενων οικονομιών), δεδομένου δε του μεγέθους της οικονομίας της γείτονος, η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται καθώς άλλοι βλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ (μεγαλύτερη του 2,5% που εκτιμάται και την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,3% φέτος) και άλλοι μικρότερη (στο 1,8%). Ωστόσο αμφότεροι κάνουν λόγο για αρνητικό ρυθμό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία οικονομία, το νόμισμα της οποίας έχει χάσει ένα 7% από την αρχή του έτους και περίπου 30% το 2018.
Σε ό,τι μας αφορά, οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία ανήλθαν (2017) σε 1,952 δισ., με το 1,073 να αφορά σε εξαγωγές καυσίμων.
Σημαντικό μερίδιο για τις εξαγωγές βαμβακιού (πρώτη ύλη για την τουρκική κλωστοϋφαντουργία, είναι το δεύτερο εξαγώγιμο μετά τα πετρελαιοειδή) ενώ σε καλά μεγέθη διαμορφώνονται οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, πλαστικών, μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αλουμινίου και χαλκοσωλήνων κ.α. Οι εισαγωγές από την Τουρκία ήταν (2017) στο 1,433 δισ.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι σημαντικότερες άμεσες επενδύσεις στη γείτονα είναι: Τσιμέντα (ΤΙΤΑΝ), Τρόφιμα (Chipita), Βιομηχανικά Ορυκτά- Πυρίμαχα Υλικά (Ελληνικοί Λευκόλιθοι), Χρώματα (Πλαστικά Κρήτης). Στο εμπόριο: Προϊόντα Αλουμινίου (Αλουμύλ), Μονωτικά Υλικά (Isomat), Πλαστικοί Σωλήνες (Palaplast), Σωλήνες Αρδευσης (Eurodrip), Ανελκυστήρες (Kleemann), Καπνός-Τσιγάρα (ΚΑΡΕΛΙΑ). Στον τομέα υπηρεσιών, κυρίως Intralot, Intelli Solutions, Genecor, Evdemon κ.α.