Fed, διεθνείς αγορές και... ιταλική κρίση θα κρίνουν το QE. Ιδιαίτερα προσεκτικός ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης, μπορεί να έβαλε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ ένα... λεκτικό τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ωστόσο από τη δεύτερη ανάγνωση των πολύ προσεκτικά διατυπωμένων δηλώσεών του παραπέμπει στην εκτίμηση πως το τέλος (ή η συνέχιση σε συνδυασμό με τη χρήση επιπλέον χρηματοοικονομικών εργαλείων) του QE θα εξαρτηθεί από παράγοντες που προσώρας δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν επακριβώς.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος του πληθωρισμού (δομικού), τα επιτόκια, τη γενικότερη κατάσταση εκτός και εντός ευρωπαϊκών συνόρων.
Για τα επιτόκια ο super Mario είπε ότι «...θα παραμείνουν σταθερά για όσο διάστημα χρειαστεί -τουλάχιστον το τέλος του καλοκαιριού του 2019- και τουλάχιστον για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο για να διασφαλιστεί η σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο». Σε δε σχετική ερώτηση απάντησε πως η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ είναι ένα πρόβλημα.
Ως προς τις αγορές ομολόγων, με ρυθμό 15 δισ. τον μήνα, η συνέχεια θα είναι ανάλογη με τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ θα συνεχιστεί η επανεπένδυση των τίτλων που έχει αγοράσει για εκτεταμένο διάστημα και σε κάθε περίπτωση για όσο είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν οι συνθήκες για τη ρευστότητα.
Ειδικότερα, ερωτηθείς δύο φορές για το QE, απάντησε ισάριθμες if/εάν... η δική μου εκτίμηση είναι πως ο ευφυής Ιταλός τραπεζίτης (και κατά γενική εκτίμηση, ο πλέον πετυχημένος/αποτελεσματικός) δεν κλείνει το... παράθυρο στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αλλά και χρήσης εναλλακτικών «εργαλείων», κάτι που συνάγεται και από τις απαντήσεις που έδωσε ερωτηθείς για την κρίση στη χώρα του.