Εντείνεται η αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών, με αφορμή (και) το θέμα του προϋπολογισμού της χώρας. Της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης (και της Ε.Ε, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου).
Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα -από πολλές απόψεις-, με το μέγεθός της να... φοβίζει από μόνο του, με ΑΕΠ στο 1,7-1,8 τρισ., χρέος στα 2,3 τρισ. και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κοντά στο μισό τρισ., δεν επιτρέπει πρακτικές των Βρυξελλών και του Βερολίνου ανάλογες αυτών που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της χώρας μας.
Εάν στο θέμα του προϋπολογισμού προσθέσουμε και τη στάση της Ρώμης στο μεταναστευτικό (με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις/προειδοποιήσεις για μεταφορά μεταναστών από τη Γερμανία με έκτακτες ναυλωμένες πτήσεις), το μείγμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό.
Εξελίξεις που αποτυπώνονται και στην αγορά μετοχών αλλά και των ομολόγων.
Νωρίτερα το 10ετές στα 3,513%, υψηλό 4,5ετίας και με την προβολή για υψηλότερα.
Σε αυτή τη συγκυρία, δυσχερή για το Βερολίνο, τα νέα που έρχονται από το Μόναχο δεν είναι και τα καλύτερα για τα κυβερνητικά CDU/CSU, με χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά για τα δύο κόμματα, μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής στη Βαυαρία. AfD και Grunen εκτιμάται πως θα καταγράψουν διψήφια ποσοστά.
Και ακολουθούν εκλογές σε τρεις εβδομάδες στην Εσση, που είναι το δεύτερο μετά τη Βαυαρία κρατίδιο όπου ακόμη δεν εκπροσωπείται η AfD.
Βαυαρία, Εσση και Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι τα τρία πλουσιότερα κρατίδια της χώρας, με συνολικό ΑΕΠ σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερο του ελληνικού.