Σε 4 "αγνώστους Χ" για την Ελλάδα μετά την διάσωση, αναφέρονται οι Financial Times (των Jim Brunsden και Kerin Hope) καταγράφοντας την δυσχερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα χρειαστεί επίμονες, συντονισμένες και προ πάντων ρηξικέλευθες ενέργειες προκειμένου να γίνουν κάποια βήματα επιστροφής στην κανονικότητα.
Το φορολογικό περιβάλλον, που σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2017 ένα μέσος παντρεμένος εργαζόμενος με δυο παιδιά θα πληρώσει πάνω από το 39% του εισοδήματός του για φόρους και εργοδοτικές εισφορές, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μεταξύ των 35 χωρών-μελών του οργανισμού. Και αυτή θα πρέπει να είναι στις πρώτες, στις άμεσες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου.
Μία άλλη- καθοριστικής για την χρηματοδότηση του επιχειρείν και της πραγματικής οικονομίας η επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ηταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στους Financial Times τον Ιούνιο, ήταν ευθύς για την κατάσταση των τραπεζών στην χώρα: «είναι ακόμα σαν ζόμπι», είπε. «Δεν χρηματοδοτούν την οικονομία, αυτό είναι το πρόβλημα».
Οι τράπεζες ακόμα κουβαλούν την κληρονομιά της κρίσης, οι δανειολήπτες στεγαστικών δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις δόσεις, οι επιχειρήσεις καταρρεύουν και τα κατασκευαστικά έργα υποχωρούν. Σύμφωνα με την ΤτΕ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα αντιστοιχούν στο 48% του συνόλου των χορηγήσεων, πάνω από 10 φορές ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.