Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2018

ΙΚΤΙΝΟΣ: Ο ρόλος του Amiral Gestion

Εάν η ανακοίνωση του Amiral Gestion πως ξεπέρασε το όριο του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ικτίνος ήταν talk of the town σε χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά γραφεία, η μέχρι τώρα... φρενήρης άνοδος της εταιρείας στο χρηματιστηριακό ταμπλό και οι πολυσχιδείς δραστηριότητες του βασικού μετόχου Ευάγγελου Χαϊδά συζητιούνται... κάτω από τα ραντάρ της αγοράς εδώ και μήνες.  

Από τη μία, το συν 129% που έχει γράψει η μετοχή της Iκτίνoς μέσα σε μόλις 6 μήνες (στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχωρεί 5,89%), που ανεβάζει τη χρηματιστηριακή αξία στα 146 εκατ., από την άλλη, η επιθετική πολιτική που ακολουθεί ο επιχειρηματίας στον κλάδο της εξόρυξης/επεξεργασίας/εξαγωγών μαρμάρου και στον τουριστικό, έχουν αναδείξει τον Ικτίνο σε ένα από τα success stories της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

Σε αυτό, που περιλαμβάνει από τον κλάδο του μαρμάρου μέχρι τον τουριστικό, έχει επενδύσει το Amiral Gestion. Το γαλλικό fund ιδρύθηκε το 2003 από τον Francois Badelon, έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 3,8 δισ. και τοποθετείται κυρίως σε μεσαίου-μικρού μεγέθους εταιρείες. Σε μία από τις αρχικές αναλύσεις της, η 25μελής ομάδα του fund είχε εστιάσει στην πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία στο μάρμαρο και στο ότι σχεδίαζε επιθετική εξαγωγική τακτική ειδικά στην Κίνα, η αγορά της οποίας τα τελευταία 2-3 χρόνια «διψά» για καθαρό μάρμαρο. 

Εχοντας τοποθετηθεί σε χαμηλότερα των 3 ευρώ, το Amiral Gestion μετρά ήδη υπεραξίες της τάξεως των 4 με 5 εκατ. ευρώ, «φανερώνει» τη θέση του προφανώς -σύμφωνα με χρηματιστές- για να προσελκύσει και άλλα ξένα funds στο success story της Iκτίνoς. 

Οι ίδιοι σημειώνουν πως ο Ευάγγελος Χαϊδάς έχει από τα 4,80 ευρώ πρόταση από άλλο ξένο fund για την πώληση μεγάλου μειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας. Μία ενδεχόμενη πώληση ενός λ.χ. 10%-20% στις τρέχουσες τιμές, θα μπορούσε να φέρει στα ταμεία της εταιρείας από 15 μέχρι 30 εκατ.  

Η εταιρεία διανέμει υψηλό μέρισμα, επ' ωφελεία των βασικών και μικρότερων μετόχων, με ενδεικτικό το ότι για το 2017 διένειμε περί τα 4,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η οικογένεια Χαϊδά (Ευάγγελος Χαϊδάς με 50,95%, Αναστασία- Ιουλία Χαϊδά με 5,24%, Λυδία και Ιουλία επίσης από 5,24% και Amiral Gestion πλέον με 5,36%) πήρε περί τα 3,2 (μεικτό, μείον 15% ο φόρος) και οι Γάλλοι σχεδόν 250 χιλιάδες ευρώ. 

Περισσότερα για την εταιρεία, τον σχεδιασμό της διοίκησης, στην κατατοπιστική συνέντευξη του Ευάγγελου Χαϊδά στον Στέφανο Κοτζαμάνη. Εξαιρετική δουλειά...       

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v