Αναλυτικό το ρεπορτάζ του Γιώργου Α. Σαββάκη για το... νέο τέστ στις αγορές με το 12μηνο έντοκο.
Συμπληρωματικά θα σταθώ σε 2-3... ψιλά γράμματα, που σχετίζονται με τη έκδοση και στα οποία οι διορατικοί αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.
Κατ΄αυτούς σημαντικό θα είναι το ύψος του επιτοκίου το οποίο "συγκρίνουν" όχι με αυτό της 6μηνης έκδοσης αλλά με το επιτόκιο/κόστος του δανεισμού από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ΕLA). Δεδομένου ότι η ρευστότητα/δανεισμός από τον ELA "κοστίζει" 1,55% οποιοδήποτε επιτόκιο χαμηλότερο του 1,40% θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία, για προφανείς λόγους. Εκτίμηση τους, που μεταφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιο μας.
Εάν πάει καλά η σημερινή έκδοση δεν αποκλείεται οι επόμενες να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο άντλησης περισσότερων κεφαλαίων, φερ΄ειπείν 1,5 δισ. για 12μηνο και 2 δισ. για 18μηνο.
Σημασία έχει τι θα κάνουν οι ξένοι, που στις τελευταίες σειρές καλύπτουν λίγο πάνω από το 70% της έκδοσης.
Εάν «τους βγει» θα ζητήσουν μεγαλύτερης διάρκειας και περισσότερων κεφαλαίων σειρές ενώ εάν σήμερα το επιτόκιο δεν ξεπεράσει το 1,40% θα συμφέρει και τις συστημικές τράπεζες να συμμετέχουν με μεγαλύτερα ποσά.
Για να γίνουν όλα αυτά, όπως και πολλά από τα βήματα που έχουν προηγηθεί (γιατί, όπως συχνά έχουμε αναφέρει έχει γίνει συστηματική και αποτελεσματική δουλειά και με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, σε συνεργασία με τον ESM από τις αρχές Ιανουαρίου 2017) πρέπει να δουλεύει ρολόι η ομάδα της Ομήρου 8.
Συμπαγής ομάδα, γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς, με τον Δημήτρη Τσάκωνα, στο τιμόνι.