Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ανοίγουν τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, σημειώνεται το τελευταίο διάστημα από το Euro2day.gr.
Αύριο είναι η κρίσιμη μέρα, ενώ άλλοι επτά σύλλογοι (συμβολαιογράφων) προχώρησαν σε άρση της αποχής, με το όλο θέμα να δείχνει πως έχει πάρει τον δρόμο της διευθέτησής του.
Κρίσιμη ωστόσο και η σημερινή ημέρα, λόγω της εκπνοής της προθεσμίας που έχει τεθεί για το swap των 20 σειρών ομολόγων, με έγκυρες πηγές να περιμένουν πως τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια θα συμμετάσχουν μαζικά στη σχετική διαδικασία.
Προφανώς για να μη δεσμεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη ρευστότητά τους, επέλεξαν να κινηθούν σήμερα, με σχετικό θέμα του euro2day.gr να κάνει λόγο για ποσοστό συμμετοχής που ξεπερνά τις προσδοκίες.
Πέραν των όποιων βραχυπρόθεσμων κινήσεων αυτών των ημερών -αρκετά hedge funds είχαν τοποθετηθεί ανεβάζοντας τις τιμές και ρίχνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων-, από την επιτυχία του swap στρώνεται το έδαφος για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων από την πλευρά του Δημοσίου.
Μπορεί, συνεπώς, το θέμα του swap σε συνδυασμό με την εκκίνηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών να λειτουργήσει ευνοϊκά για τον τραπεζικό κλάδο; Η απάντηση, σύμφωνα με όσα είχαμε αναφέρει στο σχόλιό μας της Κυριακής, ήταν... καταφατική/θετική, υπό προϋποθέσεις.
Ποιες είναι αυτές; Κατ' αρχάς η επιβεβαίωση της εκτίμησης πως ΕΚΤ και SSM θα υιοθετήσουν τελικά ένα πιο ήπιο... δυσμενές σενάριο για τα stress tests των τραπεζών.
Κλιμάκιο του εποπτικού μηχανισμού της Φρανκφούρτης έρχεται σήμερα στην Αθήνα και άμεσα θα έχουμε ενδείξεις προθέσεων από την πλευρά της ΕΚΤ. Σε μία συγκυρία που στο Βερολίνο αγωνίζονται (και αγωνιούν) για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στη Μαδρίτη είναι εμφανείς οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας (από το καταλανικό) και η Ρώμη «σηκώνει» το δικό της αντάρτικο απέναντι στις Βρυξέλλες, με ορίζοντα τις εκλογές την άνοιξη του 2018.
Συνακόλουθα η ενίσχυση της εκτίμησης πως όλων αυτών δοθέντων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν αμκ, μέσα στο 2018.
Και βεβαίως η ενεργότερη εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, όπως επίμονα ζητά καιρό τώρα η ΤτΕ.
Η επιτυχής έκβαση του swap μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τις τράπεζες, εάν γίνουν ακόμη 2-3 βηματάκια (από την πλευρά κυρίως των δανειστών), η συνέχεια μπορεί να είναι πιο ενθαρρυντική.
Συνεπώς σήμερα (swap), αύριο (πλειστηριασμοί) και ολίγη από SSM, μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της τάσης.
Για να δούμε...