Η μεγάλη «μάχη» γίνεται στον τραπεζικό κλάδο. Υπάρχουν funds που έχουν ποντάρει στην πτώση του κλάδου, έχοντας πάρει ανοιχτές short θέσεις.
Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, πιο μεγάλη ανοιχτή θέση έχει ληφθεί στην Τράπεζα Πειραιώς (θυμίζοντας ότι η τιμή της ΑΜΚ ήταν στα 6 ευρώ). Είναι και η μόνη που κατέγραψε χαμηλότερες τιμές από το καλοκαίρι.
Τα 2,35 ευρώ και τα 2,48 ευρώ είναι τα δύο κοντινά μας επίπεδα. Με βάση το σύστημα, έχει δοθεί ημερήσιο αγοραστικό με το stop στα 2,28 ευρώ σε κλείσιμο ημέρας.
Στην περίπτωση της Πειραιώς, πολύ σημαντικό ημερήσιο είναι το επίπεδο αντίστασης τα 2,55 ευρώ, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να κατοχυρωθεί αν θέλουμε να έχει πιθανότητες το ανοδικό σενάριο.
Ο Τραπεζικός Δείκτης σε κάθε περίπτωση πρέπει να συντηρήσει την περιοχή των 720-725 μονάδων, προκειμένου να μην μπει σε νέες περιπέτειες. Ανοδικά θα πρέπει να κατοχυρωθούν οι 806 σε πρώτη φάση.
Η αγορά ουσιαστικά είναι δέσμια του κλάδου εδώ και μεγάλο διάστημα, με πολλούς άλλους τίτλους να καταγράφουν ακόμα και νέα υψηλά. Η ψυχολογία σε κάθε περίπτωση επηρεάζεται από τις τράπεζες.
Πριν από ένα μήνα σημειώθηκαν σημαντικές συναλλαγές σε όλο τον κλάδο, μιας και άλλαξε χέρια σημαντικό ποσοστό και στις 4 συστημικές μετοχές. Τώρα, αν οι αγοραστές καταφέρουν να ανατρέψουν την κίνηση ή και να αναγκάσουν τους short να κλείσουν θέσεις, τότε μπορεί να σημειωθεί μία σημαντική κίνηση και να υπάρξει αλλαγή στην όλη εικόνα. Τα νέα σε αυτή τη φάση, πάντως, δεν είναι ικανά να ανατρέψουν το σκηνικό και ο τραπεζικός κλάδος είναι δύσκολο να αποτιμηθεί ή να προβλέψει κάποιος το τι ακριβώς θα συμβεί.
Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα με επιτόκια στη ζώνη του 3%, επιχειρώντας να συμμαζέψουν τους ισολογισμούς τους.