Στην ΕΚΤ επιρρίπτει -για πολλοστή φορά- ευθύνες ο Σόιμπλε για τα προβλήματα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανόμενης της στάσης που τηρεί η Φρανκφούρτη στο «ελληνικό πρόβλημα».
Η κόντρα Σόιμπλε με ΕΚΤ, επί της ουσίας με τον Ντράγκι, κρατά καιρό, με τον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας να θεωρεί πως η Κεντρική Τράπεζα, με την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί, είναι από τους κύριους υπαίτιους για τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί στο τραπεζικό-ασφαλιστικό σύστημα της Γερμανίας αλλά και στο πανίσχυρο βιομηχανικό/επιχειρηματικό λόμπι της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης.
Η πλευρά Σόιμπλε επιχείρησε για ακόμη μία φορά να μπλοκάρει τις αποφάσεις της πλευράς Ντράγκι, όταν στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ ο Ιταλός τραπεζίτης άφησε αμετάβλητα τα (μηδενικά) ευρωπαϊκά επιτόκια, πυροδοτώντας νέο γύρο αντιδράσεων στην πανίσχυρη Ενωση Γερμανικών Τραπεζών (BdΒ) και στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων (BDI).
O "εμφύλιος" στο εσωτερικό της ΕΚΤ μπορεί να έληξε και αυτή τη φορά με νικητή τον Μάριο Ντράγκι καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων στο 25μελές ΔΣ παραμένουν υπέρ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πλην όμως το Βερολίνο χτυπά σε άλλα μέτωπα ζωτικής σημασίας για την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που θα συνεχιστεί και μετά τον Μάρτιο του 2017.
Στην τελευταία κρίσιμη συνεδρίαση, η εισήγηση Ντράγκι για να μην αυξηθούν τα επιτόκια υπερψηφίστηκε από ένα σκληρό μπλοκ 17+1 τραπεζιτών (μεταξύ αυτών ο Πορτογάλος Βιτόρ Κονστάνσιο, ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, η Κύπρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κ.ά.) ενώ η γραμμή Βάιντμαν (διοικητής της Bundesbank) υποστηρίχθηκε από τον Ολλανδό και τους τραπεζίτες των 3 χωρών της Βαλτικής και των Σλοβενίας, Σλοβακίας.
Εκπληξη αποτέλεσε η σύμπλευση του Αυστριακού Εβαλντ Νοβότνι με το λεγόμενο «μπλοκ των νοτίων», πιθανόν λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και το αυστριακό τραπεζικό σύστημα.
Το πρόβλημα για τον Σόιμπλε είναι πως η θητεία του Ιταλού τραπεζίτη στην ΕΚΤ λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2019.