Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2016

Τι τρέχει με ΔΝΤ - Λαγκάρντ...

Επιβεβαιώνει τη στήριξη στη Λαγκάρντ το ΔΝΤ. Οπως διαβάζουμε σε σχετικό θέμα, το Δ.Σ. του Ταμείου επιβεβαίωσε τη στήριξή του στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, παρά την καταδίκη της από το γαλλικό δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο αναφέρει:

«Το διοικητικό συμβούλιο συναντήθηκε σήμερα να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στη νομική διαδικασία που εμπλέκει τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ. Ελαβε υπόψη όλες τις παραμέτρους στη συζήτηση, περιλαμβανομένης της εξαιρετικής ηγεσίας της στο Ταμείο και τον ευρύτερο σεβασμό και την εμπιστοσύνη της ηγεσίας της παγκοσμίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας να συνεχίσει επιτυχώς να εκτελεί τα καθήκοντά της».

Αυτή είναι η καταρχήν αντίδραση του ΔΝΤ που, σε συνδυασμό με το τελευταίο δημοσίευμα του Der Spiegel, δίνει «πάτημα» σε ορισμένους να υποστηρίξουν πως η υπόθεση ΔΕΝ έχει κλείσει.

Στον Εκηβόλο της 2ας Δεκεμβρίου σημειώναμε μεταξύ άλλων πως ΑΔΕΙΑ θα πάρει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (όπως η ίδια επιβεβαίωσε τελευταία τον Τύπο), την περίοδο που θα επιδικάζεται η υπόθεση της εμπλοκής της στο «σκάνδαλο Ταπί» στο Παρίσι.

Στην έδρα του Ταμείου πάντως, οι Αμερικανοί της νέας κυβέρνησης Τραμπ δεν φαίνεται να είχαν πρόβλημα από μία... άδεια διαρκείας της «ισχυράς κυρίας» του Ταμείου. Λέγεται πως οι προεκλογικές της αβρότητες με τη Χίλαρι Κλίντον τούς «κάθισαν στο στομάχι». Αυτά στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ δημοσιεύματα έκαναν λόγο πως η πλευρά Τραμπ θα επιδιώξει να αλώσει το ΔΝΤ.

Η ουσία είναι πως: το 2011, χώρες των BRIC είχαν αμφισβητήσει ευθέως την παράδοση που θέλει ο επικεφαλής του ΔΝΤ να προέρχεται από την Ευρώπη.

Η μεγάλη κρίση που είχε οδηγήσει σε αδυναμία το Ταμείο είναι γνωστό πως ξεπεράστηκε με τη συμφωνία-συμβιβασμό κορυφής Λευκού Οίκου και αμερικανικού Κογκρέσου.

Τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ φέρεται να ελέγχουν πάνω από 12 (κατ’ άλλους 14) μέλη του Ταμείου, η πλευρά Τραμπ δεν τρέφει και την καλύτερη άποψη για ορισμένα μέλη του Δ.Σ., είναι γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις του Steven Mnuchin με παράγοντες της Νότιας Αμερικής, ενώ το ευρωπαϊκό μπλοκ (που αποτελείται από 9 κράτη -Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο και ενιαίο.

Το πιθανό, σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, είναι πως το θέμα δεν έχει κλείσει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v