Από τα χρηματιστηριακά... παράδοξα η περίπτωση της J&P ΑΒΑΞ, συνάμα ενδεικτική των στρεβλώσεων που έχουν γίνει στο Χ.Α. λόγω της συναλλακτικής απαξίας.
Η αλήθεια είναι πως η διοίκηση του ομίλου λίγο ενδιαφέρον έδειξε για τη μετοχή. Περιορισμένη συναλλακτικότητα, χρηματιστηριακή απαξίωση και εικόνα εγκατάλειψης στο ταμπλό.
Αυτά μέχρι προ (περίπου) μηνός, όταν στη μετοχή άρχισαν να πραγματοποιούνται κάποιες συναλλαγές.
Εκτοτε μεσολάβησαν αρκετά και το κυριότερο εδώ και δύο εβδομάδες η σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών σε ανοδική αντίδραση της μετοχής, με αποτέλεσμα να έχει ενισχυθεί 49,84% σε μέτρηση μηνός.
Κι όμως ακόμη και τώρα, με τη μετοχή στο 0,49 ευρώ, η αποτίμηση της εισηγμένης διαμορφώνεται στα 35,95 εκατ. ευρώ, με την εταιρία να παρουσιάζει στο πρώτο εξάμηνο κέρδη 21 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 2,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 6μηνο του 2015), κύκλο εργασιών 270,6 εκατ. (έναντι 232 εκατ. ευρώ), EBITDA 40,1 εκατ. (έναντι 26,4 εκατ. ευρώ).
Τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτη ζημία ύψους 7,8 εκατ. ευρώ (από την αποτίμηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου), ενώ αναμορφώθηκαν για σκοπούς συγκρισιμότητας λόγω της οριστικής διακοπής της ζημιογόνου δραστηριότητας της θυγατρικής ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ στα Η.Α.Ε.
Με βάση τις υπογεγραμμένες συμβάσεις (30/6), το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ (με το 32% να αφορά σε έργα εξωτερικού). Καθαρή Θέση στα 178,47 εκατ. ευρώ.
Στο διάγραμμα αποτυπώνεται η διακύμανση της μετοχής σε σχέση με τον Γ.Δ., σε διάστημα εξαμήνου.
Συγκριτικά αναφέρονται αποτιμήσεις εταιριών όπως ΑΝΕΜΟΣ (63,24 εκατ. ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (213,05 εκατ. ευρώ), για να μην αναφερθούμε σε εισηγμένες όπως Σελόντα (29,82 εκατ. ευρώ), Τεχνική Ολυμπιακή (38,89 εκατ. ευρώ), Δάιος (43,5 εκατ. ευρώ).