Η έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της MLS (από Σεπτέμβριο αναμένεται και η αντίστοιχη έκδοση του Ομίλου Fourlis) ζωντάνεψε τον διάλογο μεταξύ των στελεχών της ευρύτερης επενδυτικής αγοράς, για το πώς ο θεσμός αυτός θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω, προσφέροντας χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις, αξιοσημείωτες αποδόσεις στους επενδυτές και εισόδημα σε χρηματιστηριακές εταιρείες και λοιπές επαγγελματικές κατηγορίες (π.χ. δικηγόροι, σύμβουλοι).
«Πρέπει εκτός από το ΧΑ και το υπόλοιπο οικοσύστημα να αγκαλιάσει τον θεσμό, τιμολογώντας χαμηλά τις υπηρεσίες που προσφέρει και βλέποντας το θέμα σαν μια επένδυση που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου», αναφέρθηκε από κορυφαίο χρηματιστηριακό παράγοντα.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την πλευρά της, εντείνει τις πιέσεις της προκειμένου οι τοποθετήσεις στην επένδυση αυτή να θεωρηθούν ως «νέο χρήμα» και έτσι να προσελκυσθούν χρήματα Ελλήνων από το εξωτερικό ή από το «στρώμα».
Γνωστός χρηματιστής επισημαίνει ότι «οι αρχές θα πρέπει από τη μια πλευρά να είναι πολύ προσεκτικές στο θέμα της αξιοπιστίας των εταιρειών που ζητούν χρηματοδότηση και από την άλλη να μην υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις σε μεγάλα έξοδα και γραφειοκρατία».
Μνεία έγινε και για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που -παρά την υπάρχουσα κρίση που διέρχονται- θα πρέπει να αγκαλιάσουν τον θεσμό.
Και φυσικά, όλοι συμφωνούν στον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν τόσο η κυβέρνηση (μειώνοντας τον κίνδυνο της χώρας), όσο και ο οικονομικός Τύπος (ενημερώνοντας το κοινό για την επένδυση των εταιρικών ομολόγων).
Η κινητήρια δύναμη που θα μπορούσε να συμβάλλει σ' όλα τα παραπάνω είναι οι πολύ υψηλότερες αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων σε σύγκριση με τα περίπου μηδενικά τραπεζικά επιτόκια, στον βαθμό τουλάχιστον που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κριθούν αξιόπιστες και ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.