Σήμερα Τρίτη ξεκινά με τη Eurobank ο κύκλος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου για τους 4 συστημικούς ομίλους.
Αναμφίβολα τα μεγέθη που θα δημοσιοποιηθούν θα δώσουν ένα μέρος της εικόνας στην αγορά, πλην όμως αποτελεί κοινή εκτίμηση πως ο κλάδος έχει ακόμη πολλές... ανηφόρες μπροστά του μέχρι να ξαναγίνει επί της ουσίας λειτουργικός και να περιορισθεί ο υψηλός βαθμός ρίσκου/αβεβαιότητας.
Η UBS εμφανίζεται θετική για τον κλάδο, θεωρεί μάλιστα προτιμητέα την Alpha Bank, ενώ προ 10ημέρου η Morgan Stanley είχε εκπλήξει τις αγορές με την υπερθετική της ανάλυση.
Ωστόσο, αμφότερα τα ξένα σπίτια δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή (και εύλογα) στα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» των συστημικών τραπεζών και δη σε αυτά των μεγάλων-μεσαίων επιχειρήσεων.
Με τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να ξεπερνούν κατά πολύ τα 120 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις στάσιμες στα όρια των 121 δισ. ευρώ, με την οικονομία σε ύφεση, το «κλειδί» για την αναστροφή της τάσης περνάει μέσα από τη λειτουργική διαχείριση των «κόκκινων» και δη των επιχειρηματικών.
Σημειωτέον πως οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν στο 50%-55% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Στην αγορά θεωρούν πως από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης και με την προϋπόθεση πως θα «τρέξει» γρήγορα, μόνο τότε και μόνον έτσι θα μπορούσε να ενισχυθεί η θέση των τραπεζών και να δρομολογηθεί η επανεκκίνηση σε ορισμένους τομείς του επιχειρείν.
Από αυτή την άποψη θεωρώ πολύ σημαντική την πληροφορία που μας μεταφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου για την ανακοίνωση της συμφωνίας KKR και Alpha Bank, Eurobank, με στόχο την ανάθεση προβληματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. Στη μικτή εταιρία θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
(*) Μόνον όσο προχωρά λειτουργικά και με ταχείς ρυθμούς η εκκαθάριση/διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ειδικότερα των επιχειρηματικών) θα ενισχύεται η θέση των τραπεζών (άρα θα απομακρύνεται ο κίνδυνος ενός επόμενου γύρου ΑΜΚ), θα δημιουργούνται κάποιες προϋποθέσεις για ανάταξη επιμέρους εταιριών, τομέων δραστηριότητας και κλάδων.