Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 11 2016

Ο Ντράγκι και η... «απάντηση» στον Σόιμπλε

Γιατί ο Μάριο Ντράγκι έκανε τη μεγάλη... έκπληξη, εξηγούν οι Financial Times. Ενδιαφέρουσα η αναφορά στο ότι το νέο πακέτο τόνωσης της ΕΚΤ πηγαίνει λίγο πιο πέρα από όσα ήδη εφαρμόζονται -και σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετά πιο πέρα.

Aποφασίστηκε μικρή μείωση σε όλα τα επιτόκια. Η μηνιαία αγορά στοιχείων ενεργητικού, και ως εκ τούτου και η δημιουργία χρήματος, ενισχύθηκε κατά ένα τρίτο και η Φρανκφούρτη θα είναι πλέον σε θέση να αγοράζει εταιρικά ομόλογα. Η πιο καινοτόμα κίνηση ήταν η προσφορά νέων μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες (TLTRO), για τα οποία μπορεί να πληρωθούν (σ.σ. αρνητικό επιτόκιο) αν αυξήσουν τη χορήγηση δανείων.

Σημειώναμε σε χθεσινό σχόλιό μας (πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ) πως όσον αφορά στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως "δείχνει" η αγορά ομολόγων, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, προφανώς ενθυμούμενοι πως οι ανακοινώσεις της τον Δεκέμβριο είχαν απογοητεύσει τις αγορές.

«Ομως από τότε μέχρι σήμερα, 10 Μαρτίου, είναι σαν να έχει περάσει... χρόνος, τόσο πυκνός σε εξελίξεις και επιβάρυνση στα περισσότερα μέτωπα, που -κατά την προσωπική εκτίμηση- δεν επιτρέπουν στον Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ανάλογες του Δεκεμβρίου», λέγαμε χαρακτηριστικά στο σχόλιο.

Θα δούμε, καθώς ο πολιτικός χρόνος (κυρίως) για την Ευρώπη ουδεμία σχέση έχει με τον προ 2-3 μηνών.

Οσον αφορά στην προσθήκη των TLTROs, πρόκειται για ένα από τα "πυρομαχικά" που έχει στο... μπαζούκα του ο Ιταλός τραπεζίτης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα, κινήσεις.

Παράλληλα η κίνηση του Μάριο Ντράγκι αποτελεί (έστω έμμεσα) μία απάντηση προς την πλευρά των Σόιμπλε- Βάιτμαν αλλά και όσων από το "γερμανικό στρατόπεδο" είτε βάλλουν ευθέως κατά της ακολουθούμενης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, είτε αμφισβητούν τον 68χρονο Ρωμαίο τραπεζίτη και οικονομολόγο.

Οσον αφορά στα καθ' ημάς, πηγή της ΕΚΤ σημείωνε πως εάν στο θέμα της αξιολόγησης πάνε όλα καλά, η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στο φθηνό χρήμα.

Πρακτικά με το που θα περνά επιτυχώς την (πρώτη;) φάση αξιολόγησης η Αθήνα, τότε η ΕΚΤ θα ενεργοποιεί εργαλεία χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς, απαλλάσσοντάς την από τον ακριβότερο δανεισμό μέσω ELA.

Είναι γνωστό πως η βοήθεια μέσω ΕΚΤ (σε σχέση με τον ELA) είναι κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες φθηνότερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v