Στα "ψιλά" φαίνεται πως περνά η προειδοποιητική κίνηση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει μεταξύ άλλων
την Commerzbank, κυρίως όμως την Deutsche Bank.
Συγκεκριμένα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τις γερμανικές και βρετανικές τράπεζες Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland και Commerzbank σε «ΒΒΒ+», μόλις τρεις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk», λέγοντας πως θεωρεί αβέβαιη την προοπτική περαιτέρω στήριξης του τραπεζικού συστήματος από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.
Για τις RBS και Commerzbank το «ΒΒΒ+» συνιστά υποβάθμιση μιας βαθμίδας, ενώ για την Deutsche Bank, δύο βαθμίδων.
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η υποβάθμιση λαμβάνει υπόψη την εκτίμηση της ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν χρήματα φορολογουμένων για να διασώσουν τράπεζες.
Εάν δεν πρόκειται για σύμπτωση (sic!), η αμερικανική προειδοποίηση έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία για την Deutsche Bank και μετά από επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις είτε μέσω Siemens, είτε μέσω VolksWagen κ.α. μηνυμάτων της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο.
Για Γερμανούς ανεπίδεκτους μαθήσεως... κάνει λόγο ο Μάκης Ανδρονόπουλος (makisandronopoulos.blogspot.gr) εστιάζοντας στο υστερόγραφό του:
«Η ατάκα του Πολ Τόμσεν στο άρθρο που έγραψε στο blog του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5% του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις» έχει κι άλλη ανάγνωση, για όσους έχουν τελειώσει την πρώτη δημοτικού στα οικονομικά. Επειδή ζητά μέτρα 8 με 9 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι το 2018, πράγμα που δεν γίνεται διότι ισοδυναμεί με ολική αφυδάτωση (μουμιοποίηση) της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να απευθύνεται στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες για να συνέλθουν και να κλείσουν την αξιολόγηση και να λύσουν το θέμα του χρέους οριστικά, διότι υπάρχουν εκκρεμότητες της Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να ρυθμιστούν τώρα.
Άλλωστε, τα «εισιτήρια» για το ταξίδι στην Περσία δεν τα πήραμε από το ίντερνετ. Και ο νοών νοείτο».
(*) Μου κινεί την περιέργεια το πώς οι Γερμανοί λάτρεις και μελετητές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στα του "Πελοποννησιακού Πολέμου" , στις διδαχές του μέγιστου Θουκυδίδη (άπειρες οι εκδόσεις έργων του στη γερμανική γλώσσα...).