Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2014

Πέντε πρόσωπα με... φόντο τη Σελόντα

Για άλλη μια μέρα ο ΧΑΜ φιλοξενείται από τον Εκηβόλο για να μεταδώσει κρίσιμες πληροφορίες από το Γενική Συνέλευση της Σελόντα και τα πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης:

Γιώργος Αντύπας (νέος πρόεδρος του ΔΣ): Άτομο με σημαντική εμπειρία στο χώρο των επιχειρήσεων. Οι επενδυτές του ΧΑ αρχικά τον γνώρισαν από τη θητεία του ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην (τέως εισηγμένη) αλυσίδα ενδυμάτων Βάρδας.

Στη συνέχεια, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του γνωστού επιχειρηματία κ. Μίνωα Κυριακού, ανέλαβε αρχικά τη δύσκολη δουλειά της αναδιάρθρωσης στις Ευρωπαϊκές Συμμετοχές (που τότε διέθετε τον Περσέα και μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας). Όταν ολοκληρώθηκε το deal με την οικογένεια Στεφανή και ο Περσέας μετεξελίχθηκε σε joint venture μεταξύ Σελόντα και ομίλου Κυριακού, ο κ. Αντύπας ανέλαβε χρέη προέδρου και απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό στην εισηγμένη.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για άτομο που γνωρίζει τον κλάδο «από μέσα» και φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων πλευρών.

Γιάννης Ανδριανόπουλος: Με εξαίρεση τον κ. Γιάννη Στεφανή (μη εκτελεστικό μέλος) και τον κ. Γιάννη Ανδριανόπουλο, κανένα άλλο μέλος του τέως Δ.Σ. της εταιρείας δεν συνεχίζει τη θητεία του (προφανώς κάποια από τα υπόλοιπα μέλη προτάθηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες).

Υψηλόβαθμο μέχρι σήμερα στέλεχος της Σελόντα (γενικός διευθυντής) ο κ. Ανδριανόπουλος, προφανώς είναι άτομο της εμπιστοσύνης της οικογένειας Στεφανή. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελεί τη «συνέχεια» του management, καθώς γνωρίζει πολύ καλά «πρόσωπα και πράγματα» στον όμιλο.

Γεώργιος Γρυπιώτης: Μετά την επικείμενη κεφαλαιοποίηση των χρεών της Σελόντα, ο κ. Γ. Γρυπιώτης θα δει το ποσοστό του στην εισηγμένη να περιορίζεται στο 2,3%. Ήταν ο βασικός μέτοχος της -πάλαι ποτέ εισηγμένης- Interfish, πριν αυτή συμμαχήσει και στη συνέχεια απορροφηθεί από τον όμιλο Σελόντα. Ενδεχομένως, το συγκεκριμένο deal -στο τέλος της ημέρας- να μην... του βγήκε σε καλό.

Kakha Bendukidze (Linnaeus Fund): Είναι ο ιδιοκτήτης του fund το οποίο επένδυσε γύρω στα 70 εκατ. ευρώ στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες και τώρα αναζητεί τρόπους μήπως και γλυτώσει κάποια... ρέστα.

Συμφώνησε τελικά στις προτάσεις των τραπεζών για κεφαλαιοποίηση χρεών της Σελόντα, παρά το υψηλό ποσοστό που κατείχε (19,05% το οποίο είχε φτάσει σε ψηλότερα επίπεδα πριν την απορρόφηση της Interfish), κάτι που εκτιμάται ότι θα πράξει και στην περίπτωση του Νηρέα (εκεί διαθέτει ακόμη πιο μεγάλο ποσοστό). Το Linnaeus Fund άλλωστε συζητά με τις ίδιες τράπεζες το ζήτημα της αναχρηματοδότησης της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες στην οποία αποτελεί και το βασικό μέτοχο.

Γιάννης Στεφανής: Ο μέχρι χθες ηγέτης και βασικός μέτοχος της εταιρείας, που καλείται να συνεχίσει με ποσοστό μόλις 4% (μαζί με τον αδελφό του Βασίλη) και ως απλό -μη εκτελεστικό- μέλος του Δ.Σ.

Πρόσωπο ιδιαίτερα υψηλού «κασέ» (τεράστιες αμοιβές σε σχέση με τις επιδόσεις του ομίλου τα τελευταία χρόνια) που, αναμφίβολα, εδώ και δύο δεκαετίες είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό τόσο για τις καλές, όσο και για τις κακές στιγμές του κλάδου.

Μετά την αποχώρηση του κ. Στέλιου Πιτάκα (τέως βασικού μετόχου και προέδρου στην Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες) είναι ο δεύτερος κατά σειρά ισχυρός παράγοντας του κλάδου που φεύγει... από την πρώτη γραμμή.

Υ.Γ.: Έμπειρο στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς σημείωσε: «Στις ιχθυοκαλλιέργειες, θα γίνει πιθανότατα ότι έγινε και σε τόσους άλλους κλάδους κατά το παρελθόν. Μην εκπλαγείτε αν κάποιοι από αυτούς που έφυγαν, ή ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς που θα φύγουν στο μέλλον, επανέλθουν στην ίδια πιάτσα κάτω από νέο πόστο. Η συνήθεια άλλωστε, όπως λένε, είναι η έκτη αίσθηση...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v