Πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για το τι σχεδιάζεται να γίνει στις τράπεζες. Περισσότερα έχουν ακουστεί και έχουν φημολογηθεί, κι η άκριτη εικοτολογία θεωρείται μία από τις αφορμές για το πτωτικό σπιράλ.
Από τα τελευταία τοπικά υψηλά των 195-197 μονάδων -στις αρχές Ιουνίου- ο Τραπεζικός Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα επίπεδα των 135-133 μονάδων, αναζητώντας κάποια αντίδραση σήμερα-αύριο.
Στον Χαμαιλέοντα (της 7ης Αυγούστου) γινόταν εκτενής αναφορά για τα φάουλ των ξένων και την ταμπακιέρα, με το δηκτικό ερπετό να καταλήγει: «Αυτό που πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές είναι ότι με τις τελευταίες εκθέσεις κλείνει και τυπικά ο κύκλος που άνοιξε τον περασμένο Απρίλιο. Μέσα σε τρεις μόλις μήνες οι ξένοι brokers βοήθησαν τις τράπεζες να σηκώσουν 8,3 δισ. ευρώ και τράπεζες και επιχειρήσεις να αντλήσουν ρευστότητα ύψους 5,8 δισ. Για τη... βοήθειά τους εισέπραξαν προμήθειες που εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 350 εκατ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα, όπως οι αστοχίες των εκθέσεων, ελάχιστοι θα τα θυμούνται...».
Ένας αναγνώστης (marketman) σχολίαζε: «...Λογικά ετοιμαζόμαστε για τον νέο κύκλο... που θα βοηθήσει τις τράπεζες να ξανασηκώσουν 6 δισ. μετά από τα stress tests. Υποβαθμίζουμε τώρα για να ξανααναβαθμίσουμε στο μέλλον, και σε 50% discount στις τωρινές τιμές».
Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί (και θα χρησιμοποιήσω την ανάλυση του φίλτατου ARK από το The Trader's Diary) πως:
1. Δείκτης cet 1/Basel III
O συγκεκριμένος δείκτης, που είναι και ο βασικότερος δείκτης αναφοράς, με τις μέχρι σήμερα γνωστές παραδοχές της ECB και της ΕΒΑ θα πρέπει να είναι στο 8% στο μετριοπαθές και 5,5% στο δυσμενές σενάριο. Ας δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται, με στοιχεία 3ου 2014, στις ελληνικές τράπεζες: α) Τράπεζα Πειραιώς: 14,5%, β) Εθνική Τράπεζα: 15,4%, γ) Alpha Bank: 15,6%, δ) Eurobank: 17,7%... Καθόλου άσχημα, θα έλεγα!
2. Δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών:
α) Τράπεζα Πειραιώς: 51%, β) Εθνική Τράπεζα: 56%, γ) Alpha Bank: 56%, δ) Eurobank: 50,3%.
3. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε:
α) τον αναβαλλόμενο φόρο ο οποίος μπορεί να προσθέσει έως 3,5 δισ. στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (με dilution των μετόχων).
β) τις μελλοντικές ταμειακές ροές που θα πρέπει να υπολογισθούν στην ελληνική περίπτωση, πράγμα που αποδέχεται τόσο η ECB όσο και η ΕΒΑ.
γ) τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από την DG Comp και -στο τέλος- αναγκαστικά θα τα αποδεχθούν τόσο η ECB όσο και η EBA για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους της μη αμφισβήτησης της μίας αρχής από την άλλη. Να σημειώσουμε ότι ήδη βρίσκεται σε διαπραγμάτευση προς πώληση η NBGI με ένα έσοδο της τάξεως περίπου των $500 εκατ. με αντίστοιχη ενίσχυση των κεφαλαίων της Basel III/CET 1 της ΕΤΕ και έπεται συνέχεια.
Να συμπληρώσω πως νωρίτερα ο κλαδικός δείκτης άνοιξε ανοδικά από τις 137,90 μονάδες. Υψηλότερα από τα 2,32 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, από το 1,30 ευρώ της Πειραιώς, από το 0,589 ευρώ της Alpha Bank. Αρκετά διαφορετική η περίπτωση της Eurobank με τιμή από το 0,305 ευρώ.
Κλείνοντας με την αποτίμηση της Εθνικής στα 7,81 δισ. ευρώ, με την Πειραιώς πλέον δεύτερη στα 7,69 δισ. και τρίτη με 7,39 δισ. ευρώ την Alpha Bank.