Δεν λένε να ξεκολλήσουν οι τράπεζες από την περιοχή των 150-155 μονάδων με την συνεχιζόμενη «ταλαιπωρία» τους να λειτουργούν ανασταλτικά στο ενδεχόμενο συγχρονισμού του ΧΑ με την ανοδική αντίδραση των ευρω-χρηματιστηρίων.
Τα προβλήματα, οι παθογένειες και οι ενστάσεις λίγο ως πολύ γνωστά. Εξαιρετικά χρήσιμη και η χθεσινή αναφορά του Γ. Τσέλιου (ΔΕΠΟΛΑΣ Χρηματιστηριακή) στον Στέφανο Κοτζαμάνη, μου δίνει αφορμή να πιαστώ από μία...λεπτομέρεια που «σέρνεται» τελευταία στην αγορά. Αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που θα προκύψουν μετά τον έλεγχο της ΕΚΤ (σε 128 ευρωπαϊκά ιδρύματα) και κατά ορισμένους θα επιβαρύνουν υπέρμετρα το εγχώριο σύστημα. Κατ΄ άλλους τα κεφάλαια, που θα ζητηθούν θα είναι διαχειρίσιμα.
Ακουσα χθες μία ιδιαίτερη προσέγγιση και τη μεταφέρω...πως η πρόθεση ενός εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζιτών να προκαταλάβει την ΕΚΤ επισπεύδοντας μία αύξηση κεφαλαίου, ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ θα είναι λογικά και εντός πλαισίου αντοχών του εγχώριου συστήματος.
Πρακτικά η πρόθεση του ενός και των τεσσάρων τραπεζιτών είναι «σκακιστικά» απλή, όσο και ευφυής γνωρίζοντας πως τα κεφάλαια που θα χρειαστεί ο όμιλος του θα είναι φυσιολογικά, άρα θα μπορεί να τα αντλήσει από τις «αγορές» πριν τον Νοέμβριο. Παράλληλα θα προλάβει τις εξελίξεις και συνάμα θα πετύχει την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου (ΤΧΣ), που ήταν εξ' αρχής ο διακαής πόθος του.
Ομως επισπεύδοντας μία αύξηση κεφαλαίου λογικά η τιμή της μετοχής θα πιεστεί, καθώς ακόμη και ένας αρχάριος παίκτης θα επεδίωκε να κάνει την τρίτη αύξηση σε επίπεδα χαμηλότερα της δεύτερης.
Αυτές οι λεπτομέρειες συνάδουν με την εκτίμηση στελέχους της ΕΚΤ, πως ακριβώς επειδή τα stress tests διενεργούνται με ενιαία κριτήρια (για όλες τις χώρες του ευρώ- Νότου) δεν θα είναι τόσο αυστηρά όσο φοβούνται ορισμένοι παράγοντες στην Αθήνα. Αλλωστε πρέπει να μετρηθούν οι συνέπειες για τις ιταλικές, τις πορτογαλικές και τις ισπανικές τράπεζες, για να μην συμπεριλάβω τις αυστριακές (τρομαχτική η έκθεση τους στην... βυθιζόμενη αγορά της ανατ. Ευρώπης).
Για αυτό και η πηγή μου υποστηρίζει πως τα αποτελέσματα θα είναι λογικά και εντός συστημικών ορίων ούτως ώστε να υπάρξει η ανάλογη διαχείριση από Λισσαβώνα (*) μέχρι Αθήνα.
Η συζήτηση έχει ανοίξει στην αγορά, σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία και σε σημαντικό βαθμό σχετίζεται και με τις όποιες πολιτικές εξελίξεις από το πρώτο τρίμηνο του 2015 και μετά.
(*) ας μου επιτρέπεται να χρησιμοποιώ την ορθογραφία, που έμαθα στα νιάτα μου.