Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2014

Για διακριτική μεταχείριση υπέρ ξένων μιλούν οι ΑΧΕ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί από χθες στην αγορά με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις Μαυραγάνη για τους... επιτηδευματίες επενδυτές. 

Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη μεταξύ της ελληνικής χρηματιστηριακής κοινότητας, καθώς σε πρώτη ανάγνωση η ακριβής ερμηνεία των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί κάποιος φαίνεται να λειτουργεί ευνοϊκά υπέρ των «ξένων επενδυτικών σπιτιών» και των χρηματιστηριακών που ενεργούν με έδρα εκτός Ελλάδος.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι χρηματιστηριακοί παράγοντες που αναφέρονται ανοιχτά σε... δωράκι της Αθήνας στα «ξένα επενδυτικά σπίτια», ενώ είναι αρκετοί κι αυτοί που υπονοούν ότι η ελληνική πλευρά υπέκυψε σε πιέσεις ξένων - δανειστών ώστε να περιοριστεί ο ρόλος των ελληνικών εταιριών υπέρ των αλλοδαπών.

Ξεκινώντας από το πολύ βασικό, χρηματιστηριακοί κύκλοι σημειώνουν πως με τις νέες ρυθμίσεις κατ΄ αρχάς αναιρείται για όσους εντάσσονται σε αυτήν η μέχρι τώρα ισχύουσα απόφαση για φορολόγηση εισοδήματος από υπεραξία (άρθρο 43/ του ν. 4172) με συντελεστή 15%. Μέτρο που θεσπίστηκε να ισχύσει από 1η/1/2015 για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.

Με τη νέα ρύθμιση το έσοδο εμπίπτει στην κατηγορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατά συνέπεια θα φορολογείται με 26%.

Το επίσης σημαντικό είναι πως -«ως ασχολούμενος κατ’ επάγγελμα με συναλλαγές επί των τίτλων του άρθρου 42 (του ν. 4172)»- ως τίτλοι ορίζονται όχι μόνον οι μετοχές αλλά και εταιρικά μερίδια, κρατικά ομόλογα και λοιποί τίτλοι του Δημοσίου αλλά και όλα τα παράγωγα προϊόντα (από ΣΜΕ σε δείκτες, μετοχές μέχρι Swaps και συναλλαγματικές καλύψεις).

Αυτό ως εφαρμογή στο δεύτερο κριτήριο «η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών ΣΥΝ τίτλους, υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών».

Όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί παράγοντες «συνολικό χαρτοφυλάκιο» που μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ έχουν πλέον πολλοί Έλληνες ισχυροί παίκτες, οι οποίοι εάν εφαρμοσθούν τα συγκεκριμένα κριτήρια ΔΕΝ θα έχουν κανέναν λόγο να κάνουν συναλλαγές μέσω μιας ΑΧΕ (με έδρα την Ελλάδα).

Ουσιαστικά όπως υποστηρίζουν η επακριβής εφαρμογή των δύο κριτηρίων -αποτελεί «φωτογραφία» σε βάρος των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ- «απειλεί» να στείλει όσους ισχυρούς εγχώριους παίκτες δραστηριοποιούνται τελευταία εκτός Ελλάδος (σ.σ. ρητή η αναφορά σε... μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών-, αφορά και καλύπτει κυρίως τις ΑΜΚ των Alpha Bank, Πειραιώς και ενδεχομένως της Eurobank (ή μήπως και της Εθνικής;) και ενισχύει τη φορολογική ανισότητα (αδικία) μεταξύ εντός κι εκτός Ελλάδος.

Οι ίδιοι αναμένουν τη διευκρίνιση όλων αυτών των επιμέρους αλλά ουσιωδών ρυθμίσεων που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών εταιριών, ενώ όπως εκτιμάται άμεσες θα είναι οι ενέργειές τους προς τους αρμόδιους φορείς και συνδέσμους (ο ΣΜΕΧΑ έβγαλε ήδη ανακοίνωση) αλλά και η παρέμβασή τους σε υψηλότατο επίπεδο (εννοώντας τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v