Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2013

Οι στρατηγικές και οι... παράπλευρες απώλειες

Σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας για την αγορά και τις τράπεζες: «Όσον αφορά τις ανασταλτικές παραμέτρους, λιγότερο με ανησυχεί ένα πιθανό... αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τρόικας-κυβέρνησης απ' όσο αυτό που σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη 'Εφορία, κατάσχεση καταθέσεων με πάτημα ενός κουμπιού' Όντως, σε μία συγκυρία όπου οι καταθέσεις υποχωρούν στα 162 δισ. ευρώ, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, όπου η καταθετική βάση των τραπεζών χρειάζεται ενίσχυση και η... συνωμοσιολογία είναι πάλι στο κόκκινο η άρση ενός ταμπού (όπως είναι οι καταθέσεις ή η πρώτη κατοικία) δεν ξέρω σε ποιο βαθμό όλα αυτά τα... μέτρα και οι... αποφάσεις θα μπορούσαν να επιδράσουν λιγότερο ή περισσότερο στην αγορά, στον κόσμο.

Εύχομαι να μην υπάρξουν συνέπειες, να πέσει στα μαλακά αυτό το νέο... μέτρο, μακάρι και να κάνω λάθος, αλλά...».

Το θέμα το συζήτησα με αρκετούς, εμπειρότερους και αρτιότερους (της αφεντιάς μου). Από την ΤτΕ, από 2-3 τράπεζες, μέχρι έμπειρους της αγοράς και διορατικούς της μαρκέτας. Και ομολογώ πως άκρη δεν έβγαλα.

Είναι δυνατόν σε αυτήν τη συγκυρία, με τις καταθέσεις σε μείωση(*), τη σχέση συνολικών δανείων - μη εξυπηρετούμενων σε δραματικά επίπεδα, τα κάθε λογής σοβαρά ή αστεία σενάρια να κρατούν τον κόσμο κουμπωμένο απέναντι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την Ευρώπη (Βερολίνο, Βρυξέλλες) να διαμορφώνει κλίμα για εσωτερική στήριξη των τραπεζών, με τις καταθέσεις τώρα στα 161,347 δισ., δηλαδή 76 δισ. ευρώ λιγότερα από τα υψηλά του Δεκεμβρίου 2009, να περνούν τέτοιες ρυθμίσεις;

Παράλληλα, θυμάμαι τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα (σε πρωινή εκπομπή του MEGA, αρχές Αυγούστου), να εκτιμά σε 20 δισ. ευρώ τα χρήματα που έχουν... ενθυλακωθεί σε σεντούκια, προσωπικές κρυψώνες και θυρίδες, όπως χαρακτηριστικά είχε πει. Και πιθανόν να είναι όντως τόσα, πάνω-κάτω, τα χρήματα που «χειμάζουν» εκτός συστήματος.

Είχε δε προειδοποιήσει τότε ο Γ. Στουρνάρας πως παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «αν δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις δεν θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά».

Εξ αυτών είμαι 1.000% σίγουρος πως η συγκεκριμένη ρύθμιση(;) ΔΕΝ μπορεί και ΔΕΝ είναι έργο του Γ. Στουρνάρα. Σε κάθε περίπτωση, τι να υποθέσει ο κάθε θολωμένος φορολογούμενος - καταθέτης;

(*) Στα 161,347 δισ. τον Σεπτέμβριο από 162,208 τον Αύγουστο, 162,386 τον Ιούλιο, 162,674 τον Ιούνιο και 163,413 τον Μάιο. Και για τους γνωστούς φορολογικούς λόγους το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου είναι φοροδοτικά επιβαρημένο.

Παρεμπιπτόντως, τα στοιχεία για τις καταθέσεις Οκτωβρίου ενισχύουν τον προβληματισμό των ανθρώπων της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v