Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 29 2013

Reuters: «Ασθενική» ανάπτυξη το 2014, με... αστερίσκους η ανεργία

Χαμηλότερη των προβλέψεων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ είναι η εκτίμηση των αναλυτών για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2014. Προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,2%, μετά από ύφεση 4% φέτος.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε θέμα του euro2day.gr ό,τι αυτό προοιωνίζεται για την πολύ δύσκολη συνέχεια.

Σημειώνεται πως οι 31 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση προβλέπουν ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα επιτύχουν περιορισμένη ανάπτυξη του χρόνου, η οποία όμως ΔΕΝ θα καλύψει την ύφεση των προηγούμενων ετών, ούτε και θα είναι α ρ κ ε τ ή για να περιορίσει τον διψήφιο ρυθμό ανεργίας.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα η Standard & Poor's είχε εκτιμήσει ότι το 2013 η ύφεση θα κυμανθεί στο 4% (όσο την υπολογίζουν η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από αναθεώρηση της πρόβλεψης από το αρχικό 3,8%), επιφυλάσσεται ωστόσο, καθώς κάνει λόγο για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1% για τον επόμενο χρόνο.

Εκτίμηση, που, εάν επιβεβαιωθεί, θα μετρά τον έβδομο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης. Σημειωτέον πως την πρόβλεψη της S&P αμφισβήτησε ο υπουργός Οικονομικών και μάλλον δικαιολογημένα.

Ωστόσο, είτε με οριακά θετικό ρυθμό είτε με πιο αισιόδοξο, το αποθαρρυντικό είναι πως η συνολική ζημιά δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε σε μία... 20ετία, ούτε διαφαίνεται αποκλιμάκωση της ανεργίας σε σημείο που θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σταδιακή αποκατάσταση (και) της κοινωνικής συνοχής.

Να τονιστεί ότι η S&Ρ ήταν αποθαρρυντική και για μισθούς - ανεργία, καθώς θεωρεί ότι οι νέες πιέσεις στον ονομαστικό μισθό θα εκτινάξουν την ανεργία στο 28,5% μέχρι τα τέλη του 2014.

[Η πρόβλεψη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στην τελευταία έκθεσή του για ανεργία 34%(!) μέχρι το 2016 είναι απλώς εφιαλτική και μακάρι να μην επιβεβαιωθεί, αλλά...]

Σημειωτέον πως από το 2010 ο ονομαστικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει μειωθεί στην Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της Βαλτικής, εξέλιξη που κατά την άποψη της S&Ρ υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα.

Μένει βέβαια η Moody's, που μάλλον λαθεμένα θεωρήθηκε πως θα προχωρούσε σε αξιολόγηση της οικονομίας προς το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, ο ξένος οίκος σε έκθεσή του -31/1/2013- εκτιμούσε πως η ύφεση θα «τρέξει» φέτος με 5%, δηλαδή παραπάνω από την τελευταία πρόβλεψη της τρόικας.

Απόκλιση στην εκτίμηση της Moody's (προς το καλύτερο για το 2013), που απ' ό,τι μαθαίνουμε έχει καταστήσει συγκρατημένα αισιόδοξο τον Γ. Στουρνάρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v