Το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα εξέφρασαν τόσο ο Ρώσος μεγιστάνας, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, όσο και ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ Σουλτάν αλ Τζάμπερ, στη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη.
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, με την Αθήνα να έχει αποδυθεί σε έναν επίμονο αγώνα προσέλκυσης επενδύσεων.
Προφανώς οι προχθεσινές συναντήσεις ούτε οι πρώτες ούτε οι τελευταίες πρόκειται να είναι.
Την ίδια στιγμή, η ανεργία εκτός ελέγχου χτυπάει το 27,9%(!), οι επιχειρήσεις ακούνε για επαναχρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και ρευστό βλέπουν με το σταγονόμετρο (αποκαλυπτικό το θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη), με την κυβέρνηση να μεταθέτει το ζήτημα της ρευστότητας προς το... τέλος του έτους(*), οι εξαγωγές εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών εμφανίζουν ποιοτική κάμψη, τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ (και λύση δεν διαφαίνεται για μία στοιχειωδώς ορθολογική ρύθμιση, παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα) και το οικονομικό επιτελείο επιμένει να διαφημίζει τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος.
Προσέλκυση επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεις-ΤΑΙΠΕΔ, χρηματοδότηση τραπεζών-ΤΧΣ, ένα σύστημα που, παρά τα πενιχρά αποτελέσματα, συνεχίζει να αμείβεται πλουσιοπάροχα. Και με την κ. Σακκελαρίου να προβαίνει σε διαψεύσεις για τα περί επενδυτικού κλίματος κ.λπ.
Εκ των έσω, όμως, τα βέλη και το... ξεγύμνωμα. Από την πλευρά της Ν.Δ., αφενός, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να παραδέχεται (σε σχετικό ερώτημά του προς τον υπουργό Οικονομικών) πως ο Γ. Στουρνάρας απαρίθμησε όλες και όλες τέσσερις άμεσες επενδύσεις -άνω του 1 εκατ. ευρώ- το 2012(**).
Και από το συγκυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, αφετέρου,με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να ζητά την άμεση κατάθεση αναλυτικού λογαριασμού των λειτουργικών εξόδων του Ταμείου. Θυμίζουμε πως το 2012 τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου είχαν εκτιναχθεί στα 4,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν αμοιβές προσωπικού.
(*) «Να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, με διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και χαμηλά επιτόκια ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη διοίκηση του ΤΧΣ και τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής, με τις οποίες συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε, παράλληλα, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων για την ανακούφιση των δανειοληπτών».
Απόσπασμα από τον Τύπο της 15ης Ιουλίου. Και έχει ο Θεός, που λένε.
(**) Όντως, η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι στο... χείλος του γκρεμού που ήταν πέρυσι το καλοκαίρι. Αλλά μην υπερβάλουμε κιόλας φαντασιωνόμενοι τα καλύτερα. Στο 2009 «γύρισαν» τα έσοδα από την υπερφορολόγηση των καυσίμων.