Ενδείξεις εξασθένησης του ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης στην Τουρκία εμφανίζονται στη σκιά των ταραχών που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Αυτό ο πρόλογος του κατατοπιστικότατου άρθρου του καθηγητή Κώστα Μελά,(*) όπου αποτυπώνονται λιγότερο θεατές πλευράς της οικονομίας της γείτονος.
Στην ταχεία κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες εστίαζε η χθεσινή αναφορά του Stratfor. Κρίση που αποκάλυψε μια σειρά ρήγματα στο πολύπλοκο πολιτικό τοπίο, τα οποία πλέον αλλάζουν τα δεδομένα σε πολλά φλέγοντα ζητήματα εντός και εκτός των τουρκικών συνόρων(**).
Από αυτήν εδώ τη στήλη σημειωνόταν χαρακτηριστικά (29/4/2011) για την τουρκική...υπερθέρμανση:
Θεμιτή η... αποθέωση του ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας από την πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ και η υπερθεμάτιση της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς των γειτόνων. Εντάξει, καλοί και... άγιοι (για όσους νομίζουν έτσι) οι γείτονες, οι business μαζί τους, το... λιβανιστήρι στον νεοοθωμανισμό, αλλά με μέτρο, παλικάρια.
Σε κάθε εικόνα πάντα υπάρχουν πολλές εκφάνσεις.
(*) αναφερθήκαμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο στο εξαιρετικό (καθότι νηφάλιο) βιβλίο των Σταύρου Λυγερού- Κώστα Μελά "Μετά τον Ερντογάν Τι?" (εκδόσεις Πατάκη).
(**) το γεγονός της υψηλότατης δημοφιλίας-αναγνωσιμότητας του άρθρου (του Stratfor) και της αυξημένης συμμετοχής αναγνωστών λέει πολλά.
Και αυτό είναι ενθαρρυντικό από κάθε άποψη.