Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, συνεδριάσεις των Fed-ΕΚΤ και σημαντικές ανακοινώσεις, άλλη μία προσπάθεια στην Ευρώπη για την εξεύρεση κοινού τόπου στο ενεργειακό και triple witching την Παρασκευή, τελευταίο για το 2022.

Πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, εύλογο το ερώτημα των long εάν θα τηρηθεί και φέτος η παράδοση, που κάνει δώρο ένα 1,6% (κατά μέσο όρο από το 1977). Παράδοση που τηρήθηκε σερί τις προηγούμενες χρονιές (2019-2021).

Από τις 3.965 μονάδες ο S&P 500, με σημαντική στήριξη στις 3.920 και αντίσταση στις 4.015 μονάδες. Για το ΧΑ η άνοδος του stop, για τον ΓΔ, στις 893 έχει καταστήσει αντίσταση τις 917, με στόχευση τις 937 μονάδες.

Ενα μικρό διάλειμμα στα "χρηματιστηριακά" της υπόγας, για το Σ.Κ. Με αφορμή την εκδήλωση-συζήτηση, που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για μία Ανοιχτή Κοινωνία. Πρωτοβουλία (*) αξιέπαινη κατά την εκτίμηση μου καθώς αφορά στην εν γένει πιο εύρυθμη, φιλική προς τον πολίτη διακυβέρνηση.

Σε αυτό το μοντέλο αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την ομιλία του που διοργάνωσε στο Ωδείο Αθηνών η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία.

"Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου δεν υπήρχε ένας νόμος επί τη βάσει του οποίου να λειτουργεί το κράτος και τα βασικά του όργανα", είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και αναφέρθηκε διεξοδικά στις παθολογίες που είχε αναπτύξει το ελληνικό κράτος.

Με νέα άνοδο 1,06% στα 7,60 ευρώ. Και μάλιστα με θεαματική αύξηση συναλλαγών -δεύτερη στη σχετική κατάταξη μετά τον ΟΤΕ η εταιρεία. Πρακτικά είχε μείνει πίσω σε σχέση με τη Motor Oil αλλά και των άλλων του ευρύτερα εννοούμενου κλάδου.

Τα καθαρά επενδυτικά κεφάλαια που εισέρευσαν στα χαρτιά του κλάδου σχεδόν με τη διεξαγωγή του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου στο Λονδίνο (28-29 Νοεμβρίου) και της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI (rebalancing) την αμέσως επομένη δείχνουν να ακολουθούν κυκλική διαδρομή, ενώ τροφοδοτούνται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Δεν ξαφνιάζει τους εντός παιδιάς επενδυτές η εικόνα που παρουσιάζει ο ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός κλάδος. Η σταθερή άνοδος μετοχών των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos, αλλά και Motor Oil, Helleniq Energy στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως και η διακριτή συσσώρευση στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με χρηματιστές, η καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos), πολυετών υψηλών (Motor Oil), ισχυρής αντίδρασης (Helleniq Energy, ΑΔΜΗΕ) οφείλεται σε «ισχυρά χέρια» (κυρίως ξένα) που προσβλέπουν στον συγκεκριμένο κλάδο. Κυρίως στο αποτέλεσμα του μετασχηματισμού του, την προοπτική. Παράλληλα οι προσδοκίες για ευόδωση πολύ σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών ανεβάζει τον πήχη (δυνητικών) υψηλότερων αποτιμήσεων, είτε αφορούν στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ανακοίνωση μετασχηματισμού της δομής της Mytilineos, ακόμη και των εξελίξεων για την Enel Romania.

Ο μοναδικός από τους σημαντικούς κλαδικούς δείκτες με σήμα εξόδου (από την συνεδρίαση της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου). Ο κλάδος, που ακόμη και μετά τη διόρθωση αποδίδει 7,73% για το 2022. Και ο μόνος κλάδος, που μπορεί να κάνει τη διαφορά (όσον αφορά στους δείκτες).

Τις 606 μονάδες «μετρά» ως κοντινή στήριξη ο Ηλίας Ζαχαράκης, στις 640 η πρώτη αντίσταση.

Υπέρβασή της ξανά ανάβει σήμα εισόδου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

v