Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Από κόντρα σε κόντρα το πάει η διοίκηση της ΕΧΑΕ με τους χρηματιστές, σε μία περίοδο που ο κάθε εχέφρων θα ανέμενε το βάρος των πρωτοβουλιών του Γιάννου Κοντόπουλου να αφορά πιο ουσιώδη και χρειώδη για την ουσιαστική αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αναλυτικό το δήγμα του ΧΑΜαιλέοντα, με αφορμή τη νέα... πρωτοβουλία του Γιάννου Κοντόπουλου, επί της ουσίας σε βάρος χρηματιστών (και εταιρειών) που έχουν περάσει μία σκληρή δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το τρις εξαμαρτείν... καθώς ο Γιάννος Κοντόπουλος προχώρησε και σε νέα ενέργεια, ενισχύοντας με προωθητικές κινήσεις το ένα δίκτυό της (των εξ αποστάσεως μελών) σε βάρος των άλλων (των ελληνικών χρηματιστηριακών).

Μήνυμα για σημαντική (;) αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ έστειλε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ. Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε πολλές φορές πως η «σφικτή» νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για αρκετό χρονικό διάστημα, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα, από το 10% του Νοεμβρίου.

Προσώρας, οι πρόσφατες προβλέψεις (Σεπτεμβρίου) αναθεωρούνται προς το χειρότερο (για 2,5% το 2025!) σε μία καμπή της ευρωπαϊκής οικονομίας που η προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού μόνο μέσω την επιτοκίων δεν είναι αρκούντως αποτελεσματική. Με τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία, επιχειρηματικότητα, κοινωνία οδυνηρές, με την ύφεση ορατή από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2023.

Για την υψηλή τάση στην ενέργεια αναφερόταν τελευταία (στις 8 Δεκεμβρίου) ο ΕΚΗ, που εδώ και πολύ καιρό υπεραμύνεται της προοπτικής του Greek Energy Play.

Οι εξελίξεις συντείνουν προς την ενίσχυση της συγκεκριμένης προσέγγισης, μάλιστα οι τελευταίες διευρύνουν έτι περαιτέρω τη στόχευση. Ξεκινώντας από τον φιλόδοξο σχεδιασμό μετεξέλιξης-περάσματος στην «επόμενη ημέρα» της Mytilineos, τη συμφωνία ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Motor Oil, τη διαφαινόμενη είσοδο της ΔΕΗ στην αγορά της Ρουμανίας. Συν 1-2 συμφωνιών μείζονος σημασίας, που αναμένει η αγορά.

«Είναι μία ωραία ατμόσφαιρα» -για να παραφράσουμε το γνωστόν- για τους «Ατσίδες» των Βρυξελλών.
Οντως, και είναι να απορείς ώρες ώρες πώς αυτή η Ε.Ε χρειάζεται -σχεδόν- ένα χρόνο για να συμφωνήσει -που δεν έχει συμφωνήσει ακόμη- για τα αυτονόητα, εν προκειμένω στο ενεργειακό αναφέρομαι. Αλλά όχι μόνο, για να μην ξεχνάμε και όσα μάς αφορούν ως χώρα (στις σχέσεις με την Τουρκία, το μεταναστευτικό κ.α.).

Ωστόσο, τα περισσότερα έχουν την εξήγησή τους όπως λ.χ. στο σκάνδαλο επικαιρότητας του Qatargate.
Για παράδειγμα στον «γιουνκερισμό» του Μαργαρίτη Σχοινά (τον οποίο διάφορα σενάρια τον ήθελαν μέχρι και μεταβατικό πρωθυπουργό ή κοινής αποδοχής κ.λπ., λίγο ως πολύ γνωστά στους παροικούντες...) ή την έλλειψη απαντήσεων από την πλευρά της Κομισιόν.

Η συμμετοχή του Geoffrey R. Pyatt στο 24ο Annual Capital Link Invest in Greece Forum ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως θα έβγαζε ειδήσεις.

Ωστόσο ελάχιστοι περίμεναν πως από την τοποθέτηση του αρμόδιου για θέματα Ενεργειακών Πόρων υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ θα προέκυπταν πληροφορίες λ.χ. για το deal της Cenergy Holdings με την Orsted.

Εκανε εντύπωση η αναφορά του σε παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που επέκτειναν τις παραγωγικές δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ -όπως η Sunlight που επικεντρώνεται στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας- και η Hellenic Cables -που επενδύει σε ένα αναξιοποίητο εργοστάσιο παραγωγής στην πολιτεία του Maryland.

v