Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με ακόμη μία δημόσια πρόταση "φεύγει" το 2022, δυστυχώς συνεχίζοντας το σερί εξόδου εταιρειών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο λόγος για την Πλαίσιο, με παράγοντες της αγοράς να μην αποκλείουν για τη συνέχεια, με τον Ηλία Ζαχαράκη να θυμίζει πως η εισαγωγή της είχε γίνει με πολύ μικρότερα οικονομικά μεγέθη αλλά σε διπλάσια αποτίμηση.

Η περίοδος των υψηλών επιτοκίων, το "πάγωμα" της αγοράς εταιρικών ομολόγων προσφέρεται για την εισαγωγή μετοχών/εταιρειών και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους οι καθ' ύλην αρμόδιοι.

Σε προαιρετική δημόσια πρόταση προχωρούν Γιώργος και Κωνσταντίνος Γεράρδος, με στόχο την έξοδο της ΠΛΑΙΣΙΟ από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Διαδικασία που θα τελεσφορήσει καθώς αμφότεροι ελέγχουν το 82,18% του μετοχικού κεφαλαίου.

Προς την έξοδο λοιπόν και η ΠΛΑΙΣΙΟ, καθώς σε ανάλογη διαδικασία προχωρά η ΒΙΣ. Οδό, που σύμφωνα με χρηματιστές δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν ακόμη 4-6 εισηγμένες, που βάσει συμμετοχής βασικών μετόχων-ελεύθερης διασποράς πληρούν τις προϋποθέσεις (και συμφέρει τους βασικούς μετόχους).

Με νέα άνοδο 2,36% στα 21,66 ευρώ συνεχίστηκε η εντυπωσιακή πορεία για τη μετοχή. Ηδη φθάνει το 20,33% σε διάστημα μηνός, το 35,38% σε 3μηνο και το ομολογουμένως αποδοτικότατο 57,53% για το 2022.

Μεγέθυνση διαρκείας, απόρροια των μεθοδικών ενεργειών της διοίκησης, με αποτέλεσμα εδώ και 3-4 μήνες να είναι συνεχής η εισροή αμιγώς ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο μ.κ του ομίλου. Πλέον στα 2,40 δισ. η αποτίμηση, με τα "ισχυρά ξένα χέρια" να την υπολογίζουν vw το επόμενο entry στον MSCI Greece,
με την επόμενη (6μηνιαία) αναθεώρηση των δεικτών του οίκου.

Εως τα 10,44 με τελική τιμή στα 10,40 ευρώ η μετοχή, στη χθεσινή συνεδρίαση. Με αυξημένες συναλλαγές, ενώ διαγράφεται ένα ανοδικό σερί από τη συνεδρίαση της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να πλησιάζει προς τα 10,64 ευρώ.

Εμφανής -και διαγραμματικά- η πιθανότατη ανοδική λύση ενός μακροχρόνιου σχηματισμού -σε βάθος 15ετίας-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και επιχειρηματικά.

Προφανώς τα κεφάλαια που επενδύονται σε αυτή την άνοδο της μετοχής σχετίζονται με τις εξελίξεις στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την προεξόφληση ευόδωσης μίας συμφωνίας που θα αλλάξει δεδομένα και ισορροπίες όχι μόνο στον όμιλο αλλά γενικότερα στον ευρύτερα εννοούμενο κλάδο της ενέργειας. Και δη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση για τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς χειμάζονται από την ενεργειακή κρίση, με τις κυβερνήσεις να καλούνται να στηρίξουν τις κοινωνίες τους και τις επιχειρήσεις τους, εν μέσω στροφής σε περιοριστική νομισματική πολιτική -λιγότερου και ακριβότερου κόστους χρήματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Barclays, οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστεί να εκδώσουν νέο ιστορικό υψηλό δημόσιου χρέους, μεγαλύτερο των 500 δισ. μέσα στο 2023. Και μάλιστα σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, τάση που -κατά πάσα βεβαιότητα- θα γίνει υψηλότερη στις πρώτες δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ (στις 2 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου), ανεβάζοντας το βάρος εξυπηρέτησης/αναχρηματοδότησης κ.λπ. για επιχειρήσεις, νοικοκυριά κ.ά.

v