Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ισχυρή διόρθωση 2,92% -η μεγαλύτερη των τελευταίων 7 μηνών- και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια «τιμολόγησης» των νέων δεδομένων.

Το αν οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα (λ.χ. πολιτικό) προορίζεται να έχουν βραχύ ή μεγαλύτερο χρονικό αποτύπωμα και στο οικονομικό/επιχειρηματικό-επενδυτικό θα φανεί στις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Διόρθωση βραχυπρόθεσμης διάρκειας με την τραγωδία των Τεμπών ως αφορμή, μίας αγοράς που παραμένει «ταύρος»; Ή μήπως ενδεχόμενη αλλαγή και λόγω επιβάρυνσης του πολιτικού ρίσκου; Οι απαντήσεις θα δοθούν επί του πεδίου.

Σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ η μετοχή, υψηλότερα του ορίου των 3 δισ. η αποτίμηση του ομίλου. Στο επίκεντρο η επερχόμενη συμφωνία για την Enel Romania, με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες από τον Χρήστο Κίτσιο.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, το stop για long θέσεις ανεβαίνει στα 7,93, με τα 8,60 αντίσταση και κατ' αρχάς στόχο των αγοραστών.

Υ.Γ. Ο Εκηβόλος θα απουσιάσει με ολιγοήμερη άδεια μέχρι τη Δευτέρα

Σε σημείο καμπής η Wall Street, μετά από 3 συνεχόμενες εβδομάδες με αρνητικό πρόσημο και την τελευταία χειρότερη από την αρχή του έτους, με τον S&P500 χαμηλότερα των 4.000 μονάδων. Στήριξη στις 3.940 για τους long και σημαντικό σημείο για stop loss πριν το επόμενο βαθύτερο στις 3.876 μονάδες. Αναστροφή τάσης, όπως επιχειρήθηκε χθες, έχει ως στόχευση τις 4.028 μονάδες.

Για το ΧΑ παρά τη θεαματική διαφοροποίηση (σε μήνα/2μηνο και από τα χαμηλά στο τέλος Σεπτεμβρίου), η στάση των ξένων (κυρίως Αμερικανών/Λονδρέζων) συναρτάται με την πορεία της Wall Street, των ευρωπαϊκών αγορών.

Αναστροφή τάσης στη χθεσινή συνεδρίαση και στις 1.119,25 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Στις 2.722,51 ο FTSE25, στις 902,88 ο ΔΤΡ, με συναλλαγές 110,8 εκατ., εκ των οποίων περί τα 55 εκατ. σε μόλις τρεις μετοχές, Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ. Ισχυρή αντίδραση με νέο γύρο εισροών σε Alpha Βank, Εθνική, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση τιμών στα 1,45 και 5,16 ευρώ αντίστοιχα.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας -με αργία μπροστά την (Καθαρά) Δευτέρα- και τους long πολύ κοντά στην υπέρβαση ενός ρεκόρ 19ετίας. Από τα μέσα Νοεμβρίου 2004-αρχές Ιανουαρίου 2005 είχε να καταγραφεί σερί 10 εβδομάδων με θετικό πρόσημο.

Εχοντας προαναγγείλει το ύψος της επόμενης αύξησης (50 μ.β.) στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου και μερίδα αναλυτών να προεξοφλεί άλλη μία (25 μ.β.) στις 4 Μαΐου, εύλογο είναι το ερώτημα μέχρι πού θα το «τραβήξει» η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η θερινή περίοδος περιλαμβάνει δύο συνεδριάσεις, στις 15 Ιουνίου και στις 27 Ιουλίου -διακοπές τον Αύγουστο- και μετά στις 14 Σεπτεμβρίου. Το θέμα είναι πώς θα κινηθεί σε χρονισμό και τελικό ύψος επιτοκίων/κόστους χρήματος, με ορισμένους παράγοντες και αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμη και για ιστορικά υψηλά/ακριβά επιτόκια στην Ευρώπη. Αδιαφορώντας από τον κίνδυνο να θυσιαστεί η ανάπτυξη χάριν της προσπάθειας τιθάσευσης του θηριώδους πληθωρισμού. Που, εντέλει, ούτε προσωρινός είναι ούτε εύκολα διαχειρίσιμος και μάλιστα αποβαίνοντας σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά χωρών, ενός πολύ σημαντικού μέρους της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, της πραγματικής οικονομίας, συνακόλουθα των κοινωνιών.

v