Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με διακύμανση 55 μονάδων η χθεσινή ανατροπή για τον ΔΤΡ, από τις θεαματικότερες του 2023.

Ανατροπή με intraday/trading αλλά και σημαντικό «επενδυτικό χρήμα», με το βραχυπρόθεσμο stop των short στις 743 (ωριαίο) να ενεργοποιεί εντολές short covering προς την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Ελκυστικό σημείο εισόδου το χαμηλό των 700 μονάδων -κατατοπιστική η διαγραμματική απεικόνιση του Ηλία Ζαχαράκη-, στις 796 μονάδες το επόμενο/υψηλότερο σημείο αναφοράς μας.

Στις 780 μονάδες, σημείο που χρήζει προσοχής (εβδομαδιαίο).

Ενα χρόνο πριν (σ.σ. 16/3/2022), η FED ενεργοποιούσε έναν από τους επιθετικούς κύκλους αύξησης επιτοκίων, προχωρώντας στην πρώτη από μία σειρά 8 αυξήσεων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο «προσωρινός» πληθωρισμός.

Στο 6% από 8,5% αλλά με επίμονα υψηλό τον δομικό και με τεράστια κόστη.

Νομισματική σύσφιξη 4,5% και ανάλογη ποσοτική 573 δισ. πολύ δύσκολα θα άφηνε ανεπηρέαστα τα πιο δανεισμένα τμήματα της επιχειρηματικότητας, δηλαδή τα techs, εντάσεως κεφαλαίου κ.λπ... και ένα «πρωτάκι» της παλιάς ΑΒΣΘ θα το γνώριζε, και όμως... σε 12 μήνες τέτοια διπλή σύσφιξη μόνο ασφυξία θα δημιουργούσε.

«Πράσινο φως» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την αμκ της Attica Bank, με την προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης να μπαίνει στην τελική ευθεία.

Στην αγορά θέλουν να πιστεύουν πως θα πρόκειται για τα τελευταία επεισόδια ενός σίριαλ, που κατά γενική εκτίμηση και «τράβηξε» και κόστισε. Εστω και έτσι, θα «κλείσει» μία υπόθεση που αφορά στο μη συστημικό banking της χώρας.

Ακριβώς σε αυτό τον χώρο λειτουργεί σε αντιδιαστολή η περίπτωση της Optima Bank, μίας τράπεζας που σχεδιάστηκε προσεκτικά, στήθηκε μεθοδικά και πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία στη δεύτερη χρήση της. Με κεφαλαιακές ενισχύσεις των βασικών μετόχων αλλά και επιχειρηματιών οι οποίοι αναγνωρίζουν πως χωρίς να βαρύνεται από οποιαδήποτε «βαρίδια» του συστημικού ανταγωνισμού, διαθέτει και τη διοίκηση και την προοπτική να αποτελέσει τον -επί της ουσίας- 5ο πυλώνα του banking.

Μαρ 16 2023

H Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και η Credit Suisse στην Ευρώπη «βάφουν» σε βαθύ κόκκινο τις αγορές, ξυπνούν μνήμες 2008 πυροδοτώντας ομοβροντία ρευστοποιήσεων σε χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών πως το πρόβλημα ενδέχεται να έχει βαθύτερη επίπτωση σε κλάδους της πραγματικής οικονομίας.

Αλήθεια, ποιος βγαίνει κερδισμένος από την εμβάθυνση της κρίσης στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο; η Ευρώπη; Προφανώς όχι. Ποιος χάνει ακόμη περισσότερο από την αδυναμία Βρυξελλών και Φρανκφούρτης να βρουν αντίδοτα σε ιούς, λ.χ. IRA, SVB, που μολύνουν έτι περαιτέρω την όλο και λιγότερο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα; οι ΗΠΑ; Προφανώς όχι.

Μαρ 15 2023

Διαδρομές αντίθετες και η «ψαλίδα» κλείνει. Στα 5,7 δισ. η νέα μικρότερη αποτίμηση του ΟΤΕ έναντι των 5,5 δισ. νέας μεγαλύτερης του ΟΠΑΠ.

Στα μόλις 200 εκατ. η διαφορά των δύο, που στα μέσα Φεβρουαρίου 2022 ήταν στα -περίπου- 2 δισ. ευρώ.
Πλην όμως με σταθερούς/επίμονους πωλητές η μετοχή του ΟΤΕ διορθώνει -ενδεικτικά από την αρχή του έτους- κατά 10,14%, όταν στην ίδια περίοδο η μετοχή του ΟΠAΠ έχει ενισχυθεί 14,06%, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σε μία από τις θεαματικότερες ανατροπές των τελευταίων ετών, ο ΟΤΕ κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης (βάσει χρηματιστηριακής αξίας).

v