Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ενα ευρωπαϊκό μοντέλο που δεν λειτουργεί περιέγραψαν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Ευάγγελος Μυτιληναίος σε εκδήλωση του ΣΕΒ.

«Ο Κόσμος αλλάζει -η Ευρώπη μπορεί;» το θέμα και εύλογα το ερώτημα και το ερωτηματικό. «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, αλλά σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα πασχίζει να βρει κατεύθυνση...» συνόψισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου (και αντιπρόεδρος του ERT).

Λάβρος ο πρόεδρος του group Mytilineos (και πρόεδρος του Eurometaux) κατέληξε πως πρόκειται για τη χειρότερη Επιτροπή που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη: «... είχαν ως μοναδικό θέμα την πράσινη μετάβαση, αλλά τα έκαναν μαντάρα. Στο νέο πρόγραμμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρώτο θέμα είναι η άμυνα και δεύτερο η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Όλα τα αντίθετα δηλαδή...».

Ακόμη μία συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κλείνει, όπως όλα δείχνουν, με τις υπογραφές να απομένουν. Ο Δημήτρης Αβαρλής αναλύει το πώς «κουμπώνει» με τη στρατηγική του ομίλου Motor Oil η απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Αναμενόμενη η εξέλιξη για την κοινότητα (πλην... Λακεδαιμονίων), μετά μάλιστα την απόφαση της διοίκησης να προτείνει επιστροφή κεφαλαίου 174 εκατ. ευρώ. Η πρώτη χρηματική διανομή μετά από 13 χρόνια, όπως θύμιζε (10 Μαΐου) η Πέννυ Κούτρα. Στα 52 εκατ. το μερίδιο που έχει λαμβάνειν η ΜΟΗ, ανάλογη «κάλυψη» του συνολικού τιμήματος εξαγοράς.

Σταθερά αυξημένες οι εισροές, ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο. Το τελευταίο διάστημα, το σχεδόν 45%-50% της συνολικής αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, ειδικότερα στην Εθνική.

Αυξητική η τάση, εδώ και 3-4 συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφώνεται στα 8,45 ευρώ, με άνοδο 3,55% σε εβδομαδιαίο, με 19,11% σε μηνιαίο και συνολικά 34,34% από την αρχή του έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβολή (από αρχή έτους) μεταξύ των 4 συστημικών, με την τάση ενισχυτική (τόσο ως προς την εμπορευσιμότητα όσο σε μεταβολή) από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι χρειάζεται η Ελλάδα για να κλείσει το επενδυτικό κενό, σημειώνει/προειδοποιεί η DBRS. Ο καναδικός οίκος θεωρεί πως μέσω -κυρίως- των κονδυλίων του RRF θα μπορούσε να περιοριστεί το discount.

Με αφορμή το θέμα της Μαρίας Μόσχου για τον κίνδυνο να μείνουν ψηφιακά έργα εκτός Ταμείου Ανάκαμψης η σημερινή ανάρτησή μας. Σε συνέχεια σχολιασμού μας πως «... μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσον θα αξιοποιηθεί ο μηχανισμός, καθώς καθυστερήσεις στην εκτέλεση, υστέρηση στη χρηματοδότηση παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις. Κάτι που προφανώς αφορά και την επενδυτική κοινότητα, συγκεκριμένες εισηγμένες...» (από το χθεσινό σχόλιό μας: Σε νέα κορυφή οι τραπεζικές μετοχές).

Πάνω και από τις 40.000 μονάδες ο DJIA, από 0,10% υψηλότερα τα futures του S&P 500 νωρίτερα.
Στις 5.263 και 5.230 οι στηρίξεις, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη. Κοντινή αντίσταση οι 5.375 αλλά με περιθώρια υπερέκτασης έως τις 5.469 μονάδες, καθώς η long τάση είναι ενεργότατη.

Η ανακοίνωση μεγεθών Q1 της Nvidia εκτιμάται πως βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει τους traders.

Για το ΧΑ, κλάδος-μοχλός (ή βαρίδι) ο τραπεζικός -στις 1.323,37 μονάδες-, με long τάση προς την αντίσταση των 1.381 και μέγα στόχο τις 1.450 μονάδες.

v