Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στα 16 ευρώ -υψηλό ημέρας και κλείσιμο Παρασκευής- η τελική τιμή για τη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση.
«Χρωματισμένη» λόγω της αποκοπής μερίσματος 0,70/μτχ., αλλά με τη χαμηλότερη τιμή να μην ξεπερνά τα 15,42 ευρώ -απ' όπου ενεργοποιήθηκαν μεθοδικές αγορές από «ισχυρά χέρια» στο χαρτί.

Το μεγάλο πακέτο, για 144.000 τμχ. στα 15,43 ευρώ που άλλαξε χέρια στις 10:58 προϊδέασε τους πιο παρατηρητικούς για το τι θα ακολουθούσε. Τα 15,30 ευρώ -της πλήρους τιμολόγησης της αποκοπής- δύσκολα θα τα «έβλεπε» η μετοχή, όπερ και εγένετο.

Ιουν 6 2023

Στο 3,691% το ελληνικό 10ετές νωρίτερα, μετά και από νέα θεαματική αποκλιμάκωση. Στο 4,152% το αντίστοιχο ιταλικό, επιβαρύνεται περαιτέρω (0,42%) μετά και την τελευταία προειδοποίηση του Φάμπιο Πανέτα (στη Le Monde) για τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη (για το δεύτερο 6μηνο).

Η τοποθέτηση του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ έχει βαρύνουσα σημασία όχι μόνο επειδή γίνεται λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, με την επικεφαλής της να προδικάζει για νέα αύξηση των επιτοκίων (στο 3,50%;), αλλά κυρίως επειδή θεωρείται ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του Ιγνάτιο Βίσκο στην Banca di Italia (Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας) τον Νοέμβριο. «Ηλεκτρική καρέκλα» μιας οικονομίας που... κάθεται σε δημόσιο χρέος μεγαλύτερο των 2,8 τρισ.

Στις 952,81 μονάδες -στο χαμηλό ημέρας- ο ΔΤΡ, διορθώνοντας από τις 988,22 και εξόφθαλμα στοχευμένες πωλήσεις στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Δεδομένου ότι το stop για long θέσεις ήταν λίγες μονάδες πιο πάνω, στις 956 (ωριαίο), η σημερινή συνεδρίαση έχει πρόσθετο ενδιαφέρον. Κατ' αρχάς για να κατανοήσουμε τη λογική των επιθετικών πωλήσεων προς το τέλος της συνεδρίασης. Και ποιον θα μπορούσε να διευκολύνει το short γύρισμα του κλάδου, που σε διάστημα μηνός μετρά 20,23% και 48,75% από την αρχή του έτους. Αλλά και απώλειες 4,88% σε διάστημα εβδομάδας. Πολύ περίεργο το χθεσινό «χτύπημα», παρότι από την αρχή της συνεδρίασης είχαν δοθεί πολύ καλύτερα (υψηλότερα) σημεία εξόδου.

Την πρώτη ύφεση (τεχνική-δύο συνεχόμενα 3μηνα συρρίκνωσης) από την επέλαση της πανδημίας καταγράφει η γερμανική οικονομία, διαψεύδοντας όσους προσέβλεπαν στο ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα κατάφερνε να αντισταθμίσει το βάρος από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Εξέλιξη που έχει -ήδη- και πολιτική συνέπεια, με τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο και τον Φιλελεύθερο υπ.Οικονομικών να προωθούν περικοπές, ενώ ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, οι Πράσινοι, αντιδρά.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία είναι στο 7,2%, με συνέπεια 3,1 εκατ. νοικοκυριά να δώσουν το 40% των εισοδημάτων τους σε ενοίκιο, την ώρα που η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος φθάνει το 21,1% σε σχέση με πέρυσι τον Απρίλιο. Σημειώνεται πως για να θεωρηθεί κάποιος ότι βρίσκεται στα όρια της φτώχειας (στη Γερμανία) θα πρέπει ο μισθός του να μην ξεπερνά το 60% του μέσου εισοδήματος του πληθυσμού, που μετά τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές είναι 1.250 ευρώ.

Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια η αποτίμηση της Nvidia, που πριν 10 χρόνια δεν έφτανε τα 8 δισ. δολάρια. Τάξη μεγέθους που «ζαλίζει», όπως και οι εξελίξεις στον κλάδο της «Τεχνητής Νοημοσύνης».

Πρόκειται για την πρώτη των Artificial Intelligence που εισέρχεται στο πολύ πολύ κλειστό club των trillionaires, δίπλα σε Amazon, Apple, Google και Microsoft.

Από τα θέματα επικαιρότητας διεθνώς, ειδικότερα στις ΗΠΑ, και δεν εννοώ επενδυτικά/χρηματιστηριακά, καθώς πληθαίνουν οι φωνές προβληματισμού για τη διάσταση εξέλιξης του φαινομένου. Ενδεικτικά όσα σημειώνονταν στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr (ανακοίνωση του Center for AI Safety) αλλά και τη διάγνωση του Dr Money γιατί απειλεί την «ανέμελη» Ελλάδα.

v