Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στις 15 Σεπτεμβρίου η τελευταία ανάρτηση της στήλης στην εισηγμένη. Εύγλωττος ο τίτλος: Επεκτείνεται διεθνώς, μειώνεται το ρίσκο, θεωρώντας πως η ανάπτυξη της εισηγμένης έχει εκθετικό χαρακτήρα.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου η σημερινή. Υπέρβαση του στόχου κερδοφορίας για το 2023 βλέπουν 10 αναλυτές, θα σταθώ στη Morgan Stanley που κάνει λόγο για ανάπτυξη σε πολλά μέτωπα, προτάσσοντας την αναβάθμιση της αξιολόγησης MSCI ESG σε ΑΑ+, φέρνοντας την εταιρεία μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.

Μέχρι το τέλος του 2025, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αποεπενδύσει, διαθέτοντας το μερίδιό του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η δήλωση του πρωθυπουργού (στο δείπνο που παρέθεσε εχθές η Τράπεζα της Ελλάδος).

Θέτει τον χρόνο υλοποίησης του σχεδιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πρακτικά σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα έχει χαρακτήρα... μαραθωνίου.

Προφανώς η συμφωνία Alpha Bank-UniCredit είναι η δεύτερη από σειρά φάσεων που ακολουθούν τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο για το τι θα πρέπει να περιμένει η κοινότητα για τη διάθεση του 40,4% που έχει το ΤΧΣ στην Εθνική και για το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία σημαδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στην Αθήνα, η Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται το επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη.

Σε εντελώς διαφορετική θέση η Ελλάδα -από «μαύρο πρόβατο» τότε, ένα από τα success stories σήμερα.
Τώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας οικοδεσπότης της Κριστίν Λαγκάρντ και των ομολόγων του, τότε ο Λουκάς Παπαδήμος τον Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σήμερα-αύριο, δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ να αναστοχασθούν, καθότι ο θηριώδης πληθωρισμός ούτε προσωρινός ήταν ούτε και διαχειρίσιμος, τουναντίον οι επιπτώσεις βαθιές στον οικονομικό/κοινωνικό ιστό της Ευρώπης.
Με δύο μέτωπα ανοιχτά, προς βορρά και νότο και τις χώρες-μέλη να «κάθονται» πάνω σε τεράστια βουνά χρέους (ουδεμία σύγκριση με το 2008).

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Alpha Bank, με τη μετοχή (και το ΣΜΕ στα Παράγωγα) εκ νέου στο ταμπλό.
Εύλογα η προσοχή -κατ' αρχάς των traders- στον συγκεκριμένο τίτλο, θυμίζοντας την ευρεία μεταβλητότητα των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank στη χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, αποτέλεσμα της όλης μόχλευσης στον κλάδο είναι και η ανατροπή στη σχετική κατάταξη των εισηγμένων, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή αξία.

Ετσι, μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, με τη μετοχή της Eurobank στο 1,515 ευρώ, η αποτίμηση διαμορφώνεται στα 5,630 δισ., περνώντας για 17 εκατ. τον ΟΤΕ και ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση. Στα 5,613 δισ. ο Οργανισμός καθώς από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει 9,73% έναντι της Eurobank, που έχει ενισχυθεί 43,60% στο ίδιο διάστημα.

Εν μέσω κινδύνου διεύρυνσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, η διαφοροποίηση του τραπεζικού κλάδου για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Είχε προηγηθεί η συγκριτικά ανθεκτικότερη πορεία την εβδομάδα του γενικευμένου ξεπουλήματος στις αγορές ομολόγων και την εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς των ΗΠΑ πάνω από το όριο του 5%. Με θετικό πρόσημο η διακύμανση για τον ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας (2,91%), σε μηνιαίο (2,95%), σε 6μηνο (12,46%) και συνολικά 47,21% για το 2023, είναι ο κλάδος με την καλύτερη απόδοση από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς.

v