Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με αφορμή τον ΧΑΜαιλέοντα το σχόλιό μας. Και με στοιχεία από την IlSole24Ore, που εδώ και αρκετά φύλλα αναλύει αυτή την εξύφανση της «επίθεσης γοητείας» προς τη Ρωμαία, για την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε πως «... η κυρία έχει ένα συγκεκριμένο ιστορικό...» (όντως το 1992 -στα 15 της- εντάχθηκε στη νεολαία του Movimento Sociale Italiano/MSI, συνεχίζοντας σε ανάλογη διαδρομή μέχρι τους Fratelli d' Italia).

Προς τι η «επίθεση γοητείας»; Μα για τον απλούστατο λόγο πως χωρίς τα «κουκιά» της 47χρονης Ιταλίδας πολιτικού, το έργο των βουλευτών του ΕΛΚ για νέα θητεία της Γερτρούδης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -ή άλλης εναλλακτικής που επεργάζονται στο Βερολίνο, μέχρι το όνομα της Αναλένα Μπέρμποκ ανέσυραν-, δεν βγαίνει.

Mε το "πράσινο φως" του SSM στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν στη διανομή κερδών (2023) στους μετόχους και την πρώτη τοποθέτηση των διευθύνοντων συμβούλων κλείνει ένας 16ετής κύκλος, με γνωστά όλα όσα διαδραματίστηκαν.

Πάνω από 800 εκατ. η συνολική διανομή (μέσω μερισμάτων, επαναγοράς μετοχών), με τη Eurobank να προχωρά σε διανομή μετρητών 342 εκατ., την Εθνική να έχει τη δυνατότητα επιστροφής περί τα 300 εκατ., την Alpha Bank 122 εκατ. και την Πειραιώς 79 εκατ. ευρώ.

Προφανώς και είναι ένα πρώτο βήμα -καθώς κοινή είναι η εκτίμηση μεγαλύτερης διανομής κερδών 2024-, το ουσιαστικό όμως είναι πως κλείνει μία επώδυνη περίοδος -με το Δημόσιο/φορολογούμενους να έχουν συνεισφέρει τους οβολούς τους στη σταθεροποίηση του συστήματος.

Νέα εποχή για τη Mytilineos -Metlen το νέο όνομα-, εμπεριστατωμένη η ενημέρωση από την Πέννυ Κούτρα και για τα next big things του Ευάγγελου Μυτιληναίoυ. Πλούσιο παρασκήνιο, με επίκεντρο τη χθεσινή ιστορική γενική συνέλευση μετόχων, στον ΧΑΜαιλέοντα.

Θα επικεντρωθώ στη -νέα - παρέμβασή του με την ιδιότητα του προέδρου της Eurometaux αναφορικά με την Κομισιόν. Πηγαίνοντας λίγο πίσω, στην ειδική εκδήλωση που είχε διοργανώσει η Eurometaux ενόψει των ευρωεκλογών Raw Materials 2030 - A rallying call for European resilience. Με κεντρικό άξονα το πάγιο αίτημα για διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής βιομηχανικής στρατηγικής για την Ε.Ε., κάλεσε την Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή αλλά και πιο αισιόδοξη, ώστε να συνεχίσει να είναι στην αιχμή των διεθνών εξελίξεων.

Στο 0,938 ευρώ η μετοχή της εταιρείας που αρχές Δεκεμβρίου προχώρησε σε ΙΡΟ αντλώντας 28 εκατ. ευρώ.

Η ΑΕΕΑΠ -μεταξύ άλλων- προωθεί σημαντικές επενδύσεις, ενδεικτικές οι δύο στην περιοχή του Ελληνικού (Marina Residences by Kengo Kuma-ιδιωτική λέσχη μελών κ.λπ.). Αυτό στο επιχειρηματικό πεδίο, γιατί στο επενδυτικό/χρηματιστηριακό συμβαίνουν τα εξής: στο 0,95 ευρώ η τιμή διάθεσης/εισαγωγή, στις 18 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται η πρώτη αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, έκτοτε ακολουθούν αρκετές ακόμη -ενώ μεσολαβεί κεφαλαιοποίηση ειδικού αποθεματικού με έκδοση μετοχών και δωρεάν διανομή στους μετόχους.

Με σημαντικές απώλειες η προηγούμενη εβδομάδα -τελευταία Μαΐου/5μήνου- με 3,10% για τον ΓΔ, για τον ΔΤΡ 4,81% και με 3,55% για τον FTSE 25. Στις 1.431,84 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, πλέον εντός περιοχής στηρίξεων 1.435-1.415 μον., με το ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης προς τις 1.475 1.485 αρκετά πιθανό.

Πρώτος μήνας της καλοκαιρινής περιόδου ο Ιούνιος, μετά από πολυετή... ανομβρία, κυρίως το συστημικό banking όπως και η ΔΕΗ επιστρέφουν στη διανομή κερδών (χρήση 2023).

Για τον τραπεζικό κλάδο, η συνεδρίαση της ΕΚΤ συνδυαστικά όμως με τη συμμετοχή των συστημικών στο road show της Goldman Sachs (6/6) και την ενδεχόμενη ανακοίνωση της απόφασης του SSM (τέλος εβδομάδας;) αναμένεται πως θα επηρεάσουν τη στάση των traders.

v