Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2024

Στα 10,97 με χαμηλό ημέρας τα 10,95 (και εύρος διακύμανσης από τα 11,24 ευρώ) για τη μετοχή της ΔΕΗ, στην χθεσινή συνεδρίαση.

Για πρώτη φορά, από τις 18 Απριλίου, χαμηλότερα και του ορίου των 11 ευρώ, σε σταθερά short τάση από τα 12,10 (ανήμερα Αγίου Κωνσταντίνου).

Σταθεροί πωλητές κυρίως από την πλευρά διαχειριστών ξένων funds.

Εύλογο το ερώτημα παραγόντων της αγοράς εάν το CVC Capital Partners plc- με συμμετοχή 10% ( * ) θα μπορούσε να είναι από την αντίπερα πλευρά των αγοραστών στην διάρκεια της τελευταίας φάσης διόρθωσης.

Κοινή η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για το έγκαιρο και εύστοχο της παρέμβασης Μητσοτάκη, με τη συνέντευξη στο Bloomberg.

Σε μία πολύ ρευστή συγκυρία, με το πολιτικό υπέδαφος σε Γαλλία-Γερμανία σαν κινούμενη άμμο, με νωπές τις ανησυχίες από το μίνι sell οff στα γαλλικά ομόλογα, τις αναταράξεις στις αγορές χρέους, την αβεβαιότητα στο «κόκκινο» και τις πρώτες εκροές κεφαλαίων από ευρωπαϊκά assets -κυρίως προς ΗΠΑ-, η Αθήνα πέρασε το μήνυμα που έπρεπε στα πανίσχυρα funds.

Κατ' αρχάς η στόχευση ήταν κεντρική -αφορούσε στο χρέος σε μία περίοδο φειδωλών μειώσεων επιτοκίων και συντήρησης του ακριβού χρήματος-, με την ελληνική πλευρά ενημερώνει το κοινό πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε ακόμη μία πρόωρη αποπληρωμή.

Αργεί η κανονικότητα, το βασικό συμπέρασμα από την ανακοίνωση της Jumbo. Θα σταθώ στην αναφορά για τη Μέση Ανατολή- όχι πως οι άλλες για ευρωεκλογές, πόλεμο στα βόρεια (Ουκρανία *) είναι δευτερεύουσες-
αλλά επειδή μας αφορούν ως οικονομία/κοινωνία άμεσα.

Οι συνεχείς αναβολές των συμφωνιών εκεχειρίας επιτείνουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανοίγοντας την όρεξη σε καιροσκοπικές τιμολογήσεις από πλευράς των φορέων που διακινούν και διαχειρίζονται εμπορεύματα. Δύσκολα αυτό να μην αποτυπωθεί σε όλο το εύρος της αλυσίδας, να μην «χτυπήσει» κλάδους λ.χ. Logistics όπου επενδύονται σημαντικά κεφάλαια, υλοποιούνται γερά projects. Οπως επίσης στο θέμα του πληθωρισμού-μείζον πρόβλημα για την κοινωνία και δυσεπίλυτο για το οικονομικό επιτελείο.

«Οι πολίτες τιμώρησαν εξτρεμιστές από αριστερά και δεξιά...» κατάλαβε η Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι πολίτες μέσω της ευρωκάλπης.

Εάν δεν ήταν πρόεδρος της Κομισιόν, θα έλεγε κάποιος πως η Γερμανίδα έχει αίσθηση... μαύρου χιούμορ.
Ομως είναι επικεφαλής της ενιαίας (;) Ευρώπης, θεώρησε πως η Κυριακή ήταν ημέρα γιορτής και από εχθές Δευτέρα η δουλειά συνεχίζεται, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες για μία ισχυρή και αποτελεσματική Ευρώπη.

Προεξοφλημένη η μεταβλητότητα και το ρίσκο, κατ' αρχήν, για τη σημερινή συνεδρίαση. Και βλέπουμε.

Πάνω από αποδόσεις των κρατικών ομολόγων για την πλειονότητα των χωρών/αγορών της ευρωζώνης. Στον τραπεζικό κλάδο η προσοχή, από τις 145,47 μονάδες ο EuroStoxx Banks.

Στα καθ' ημάς, μετά από θετικό «ταμείο» 4,38% (την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου) ο ΔΤΡ στις 1.296,07 μονάδες.
Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη: στις 1.268 η πρώτη στήριξη (στις 1.228 η κύρια και stop σε long θέσεις).
Στα υπόψη και η συνεδρίαση της Fed -και οι όποιες κινήσεις από την πλευρά της EKT. Αντίσταση στις 1.326 μονάδες.

v