Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Από την γειτονική Βουλγαρία μία εξέλιξη που -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να έχει ελληνικό ενδιαφέρον.
O λόγος για τη μονάδα της Lukoil Neftohim (Burgas), που λόγω του απαγορευτικού της Σόφιας στην διύλιση ρωσικού πετρελαίου (από την 1η Μαρτίου 2024) βάζει «πωλητήριο».

Σημειωτέον πως για τη μονάδα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον αρκετά νωρίτερα (Δεκέμβριος 2023) από την Socar (Αζερμπαϊτζάν) από κοινού με επενδυτές και funds των ΗΠΑ. Ωστόσο, στην διαγωνιστική διαδικασία που προχώρησε η βουλγαρική κυβέρνηση προστέθηκαν ονόματα εταιρειών από το Καζακστάν (KazMunayGaz) αλλά και άλλων αμερικανικών επενδυτικών σχημάτων. Στον κατάλογο των ενδιαφερομένων και η Aecus -που σύμφωνα με ξένα Μέσα είναι συμφερόντων Ελλήνων επιχειρηματιών/επενδυτών.

Στις 5.823,52 μονάδες ο S&P 500, από 0,10% υψηλότερα τα futures του δείκτη. Εύλογα στο επίκεντρο η Wall Street, στα μεγέθη 3μήνου, τα οικονομικά στοιχεία και φυσικά στις εκλογές της προσεχούς Τρίτης η εστίαση.
Στις 5.840 η κοντινή αντίσταση, ενδεχόμενη υπέρβαση επαναφέρει τους long προς τις 5.896 μονάδες. Σημείο αναφοράς-στήριξης οι 5.770 μονάδες.

Προσοχή στον DAX, και λόγω των δραματικών εξελίξεων με επίκεντρο τη VolksWagen (απλά η κορυφή του παγόβουνου...), συνδυαστικά με τη σχέση ευρώ/δολαρίου. Στο εύρος 1,0770-1,0860 φαίνεται να συγκλίνουν πωλητές-αγοραστές.

Nέο ρεκόρ κερδοφορίας στο 9μηνο, σε τροχιά για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΒΕΤΑ, τα τελευταία γνωστά για τη Metlen. Σημείο αναφοράς για τους ξένους οίκους που τιμολογούν την εισηγμένη ως investment grade.

Η ανακοίνωση της πιλοτικής λειτουργίας της μονάδας ανάκτησης μετάλλων στη Σίνδο/Θεσσαλονίκη, στις αρχές Δεκεμβρίου, ανέδειξε ένα χρόνιο πρόβλημα της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Σε μία περίοδο που οι άμεσες ξένες επενδύσεις υπολείπονται δραματικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οι επενδύσεις των ισχυρών του χρήματος περιορίζονται κυρίως σε κλάδους σταθερής απόδοσης, ερώτημα είναι ποιος επιχειρηματίας ρίχνει κεφάλαια που αποφέρουν εδραία ανάπτυξη, προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας.

Σήμερα πραγματοποιείται η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με κάθε επισημότητα στο Μέγαρο.

Πρώτη για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο -ως πρόεδρο του ΣΕΒ- πολύπειρο παράγοντα με ενδελεχή γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Και για αυτό ζητούμενη η αποτελεσματικότητα των ενεργειών/δράσεων του Συνδέσμου.

Επ' αυτού, δύο λεπτομέρειες: η πρώτη αφορά στην προ διμήνου πρωτοβουλία του ΣΕΒ και πολλών άλλων Συνδέσμων, Επιμελητηρίων κ.λπ. φορέων να θέσουν -και μάλιστα επιτακτικά- το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους στον ΠΘ, πριν την Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Μπορεί η σημερινή ανάρτησή μας να μην είναι άμεσου χρηματιστηριακού/επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, πλην όμως δείχνει τη διευρυνόμενη αντιπαράθεση «ευρωπαϊκών» vs «κινεζικών» συμφερόντων.

Σύμφωνα με γερμανικά και γαλλικά Μέσα: Lufthansa, Air France σκοπεύουν να προσφύγουν στις Βρυξέλλες εναντίον κινεζικών αεροπορικών εταιρειών. Ο λόγος; Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες στα δρομολόγιά τους από/προς Κίνα δεν περνούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας -σε αντίθεση με τις κινεζικές.

Συνέπεια; Αφενός, η μεγαλύτερη διάρκεια της πτήσης, αφετέρου, το υψηλότερο κόστος καυσίμων κ.λπ.

v